Η θυγατρική της Bayer, BlueRock, είναι η πρώτη εταιρεία που αναφέρει αρχική επιτυχία στην αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας πειραματική θεραπεία βλαστοκυττάρων, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η προσπάθεια για εύρεση αγωγής κατά της νόσου Πάρκινσον έχει συναντήσει πολλές δυσκολίες εδώ και δεκαετίες.

Η Bayer ανακοίνωσε ότι σε ένα χρόνο, στη δοκιμή φάσης Ι, με 12 εθελοντές, η θεραπεία της BlueRock φάνηκε να είναι καλά ανεκτή και ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα αναπτύχθηκαν όπως προβλεπόταν στον εγκέφαλο των ασθενών.

Το αποτέλεσμα ενθάρρυνε την εταιρεία να προχωρήσει τη δοκιμή σε ανθρώπους, στο δεύτερο από τρία στάδια και η εγγραφή των συμμετεχόντων θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Για τις ανάγκες της πειραματικής θεραπείας της BlueRock, ερευνητές έλαβαν επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και τα μετέτρεψαν σε νευρικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη.

Όταν εμφυτευτούν χειρουργικά στο εγκέφαλο ενός ανθρώπου με Πάρκινσον, τα θεραπευτικά κύτταρα έχουν σχεδιαστεί να αποκαταστήσουν τα νευρωνικά δίκτυα που καταστρέφει η νόσος.

Τα αρχικά ευρήματα της δοκιμής έδειξαν ότι τα κύτταρα πολλαπλασιάζονταν και άρχισαν να παράγουν ντοπαμίνη- σημαντικό μόριο που λείπει από τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

 

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]