Προβληματισμό προκαλούν στους ειδικούς κρούσματα γρίπης των πτηνών σε κατοικίδιες και αδέσποτες γάτες στην Πολωνία.

Ο διευθυντής Κτηνιατρικής της χώρας ενημέρωσε την Τετάρτη πως 16 γάτες βγήκαν θετικές στη γρίπη Α (Η5Ν1). Τα θετικά δείγματα προέρχονται από επτά πόλεις της Πολωνίας, μεταξύ των οποίων και η Βαρσοβία.

Πηγές από τη χώρα αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί δύο μεταλλάξεις, που δείχνουν πως ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα στα θηλαστικά.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην εβδομαδιαία έκθεση για τα μεταδοτικά νοσήματα, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, σημειώνοντας πως κρούσματα γρίπης Α (Η5Ν1) έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Οι ειδικοί του Οργανισμού υπογραμμίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί το θέμα περαιτέρω και πως μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνονται αδέσποτες και κατοικίδιες γάτες. Η έκθεσή τους σε άρρωστα άγρια πτηνά δεν θεωρείται πιθανός τρόπος μετάδοσης. Εκτιμάται πως η μετάδοση δεν έχει γίνει ούτε από γάτα σε γάτα.

Από τις 23 Ιουνίου, έχουν δημοσιευθεί στα ΜΜΕ πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν πεθάνει τουλάχιστον 70 οικόσιτες γάτες. Ο επικεφαλής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας ανακοίνωσε πως εξετάστηκαν 11 δείγματα, από τα οποία τα 9 ήταν θετικά στον Α (Η5Ν1).

Οδηγίες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ζώα που εμφανίζουν συμπτώματα πρέπει να απομονώνονται, λόγω πιθανής αποβολής του ιού από τον γαστρεντερικό σωλήνα, ενώ οι χειριστές πρέπει να φέρουν προστατευτικό εξοπλισμό.

Οι πολίτες καλούνται να κρατούν τα άρρωστα ζώα στο σπίτι και να αποφεύγουν την επαφή μαζί τους. Συνιστούν, επίσης, καλή υγιεινή των χεριών.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως υπάρχουν ακόμη αρκετές αβεβαιότητες σχετικά με την πηγή μόλυνσης, τη δυνατότητα μετάδοσης από γάτα σε γάτα ή στον άνθρωπο, καθώς και ως προς τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Παρακολουθούν τα κρούσματα και έχουν ζητήσει περαιτέρω έρευνα από τις πολωνικές αρχές Δημόσιας Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά