Γράφει ο

Δρ Παναγιώτης Καλαφατάς

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της KALTEQ Α.Ε.

 Ο ευρύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της υγείας, του συνόλου των υπηρεσιών που προσφέρονται στον ασθενή, αλλά και η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι άμεση ανάγκη και προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη.

Για τον ασθενή, οι νέες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν βάσεις δεδομένων του εξατομικευμένου του ιστορικού για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εκάστοτε περιστατικού.

Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα συνδράμει ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, δημιουργώντας πλατφόρμες δεδομένων για τη βέλτιστη διαχείριση των υλικών που απαιτούνται ή καταναλώνονται, των υλικών που εκκρεμούν προς τιμολόγηση, των εκκρεμών προς πληρωμή τιμολογίων στους προμηθευτές και πολλών ακόμη εφαρμογών, που θα μειώσουν σημαντικά τα κόστη, τα οποία δημιουργούνται από την έλλειψη της εν λόγω υποδομής.

Επιπροσθέτως είναι επιβεβλημένη ανάγκη να εφαρμοστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, στον δημόσιο τομέα, οι νέες τεχνολογίες που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή και ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε ο κλάδος της υγείας να μετασχηματιστεί και να γίνει πιο λειτουργικός.

Όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, είναι ένας δυναμικός και πολύ σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία τόσο η ενίσχυση όσο και ο εκσυγχρονισμός της. Η αναβάθμιση της υπάρχουσας νομοθεσίας θα δώσει κίνητρα για καινοτομία, για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία θα συμβάλουν στη διατήρηση αλλά και τη διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας της χώρα μας σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα σκευάσματα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα έχει βελτιωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτό ωστόσο να αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης, κυρίως όσον αφορά στη διαδικασία τιμολόγησης και αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεσα ρυθμιστικό πλαίσιο έτσι ώστε να αυξηθεί η δημόσια χρηματοδότηση σε σχέση με τον έλεγχο προσφοράς και ζήτησης και να μειωθεί η επιβάρυνση της βιομηχανίας και των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία