Τι είναι ο ιατροδικαστής; Γιατρός ή δικαστής; Ποια είναι η καθημερινότητά του και σε τι διαφέρει από έναν νεκροτόμο;

Λύσαμε τις απορίες μας, μιλώντας επί μία περίπου ώρα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων: "Αυτό είναι το ιατρείο μου", μάς εξηγεί, απαντώντας άμεσα στο πρώτο ερώτημα. Δίπλα από το γραφείο του, υπάρχει δωμάτιο με εξεταστικό κρεβάτι, όπως σε κάθε ιατρείο. Ο ιατροδικαστής δεν βλέπει μόνο πτώματα. Εξετάζει και αποφαίνεται για ξυλοδαρμούς, βιασμούς και ιατρικά λάθη.

Πώς είναι, όμως, να έχει τον θάνατο στην καθημερινότητά του; "Περισσότερο από σκληρό, είναι μία μοναδική εμπειρία, η οποία σού δίνει την ευκαιρία να καταλάβεις τη σημασία της ζωής και τη σπουδαιότητα που έχει για τον άνθρωπο", σημειώνει. Όπως λέει, βλέποντας όλες αυτές τις σορούς, καταλαβαίνεις το πραγματικό νόημα της ζωής.

Συνηθίζεται αυτό; "Τεχνικά και επιστημονικά, συνηθίζεται", απαντά και εξηγεί: "Δεν ξεκινάμε από το μηδέν όταν μπαίνουμε στο νεκροτομείο. Ολοκληρώνουμε τις σπουδές μας στην Ιατρική, που στη διάρκειά τους έχουμε μπει αρκετές φορές σε νεκροτομείο και έχουμε δει δύσκολες καταστάσεις. Ένας ιατροδικαστής είναι εξοικειωμένος με το αντικείμενο από την πρώτη μέρα. Όταν ολοκληρώσει ολόκληρο τον κύκλο των σπουδών είναι απλά μία επιστημονική διαδικασία".

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τις έννοιες "νεκροτόμος" και "ιατροδικαστής". Ποια είναι η διαφορά; Ο κ. Λέων εξηγεί:

"Ο νεκροτόμος είναι ο βοηθός του ιατροδικαστή, που κατά τη διάρκεια μίας νεκροψίας - νεκροτομής κάνει την περισσότερη διαδικασία. Δεν έχει ειδικές γνώσεις, δεν είναι γιατρός, αλλά έχει υποστεί ειδική εκπαίδευση. Κάνει τις βασικές τομές και την αφαίρεση των οργάνων, πάντα υπό την επίβλεψη ιατροδικαστή. Ο ιατροδικαστής είναι εκείνος που μελετά το σώμα στο σύνολό του, αλλά και κάθε όργανο ξεχωριστά, ώστε να δώσει μία αξιόπιστη αιτία θανάτου και απαντήσεις σε όσα ερωτήματα έχει υποβάλει ο εντολέας του".

Επιλογή ειδικότητας

Πώς επέλεξε να γίνει ιατροδικαστής; "Δεν ήταν το επάγγελμα που είχα σκεφτεί όταν μπήκα για τις βασικές σπουδές στην Ιατρική", αναφέρει: "Ήταν μία επιλογή που έκανα σχεδόν στο τέλος των σπουδών μου στην Ιατρική, καθώς γνώρισα όλες τις ειδικότητες, είδα τι μού άρεσε περισσότερο και τελικά περισσότερο καθοριστική ήταν η προτροπή ενός καθηγητή μου, ο οποίος με 'παρέσυρε' σε αυτόν τον δρόμο, τον οποίο όμως απολαμβάνω μέχρι και σήμερα και δεν έχω μετανιώσει ποτέ".

Στο ερώτημα ποια ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση που έχει χειριστεί, υπογραμμίζει πως όλα αυτά τα χρόνια, έχει χειριστεί πάρα πολύ δύσκολες υποθέσεις. "Όσο περνάνε τα χρόνια και ο κόσμος γνωρίζει το τι μπορεί να προσφέρει ένας ιατροδικαστής, μάς εμπιστεύονται όλο και πιο δύσκολες υποθέσεις. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για συγκεκριμένες, καθώς υπάρχει και το ιατρικό απόρρητο, αλλά δεν σάς κρύβω πως μία δυσκολία που είχα κατά την περυσινή χρονιά ήταν αυτή η δημόσια τοποθέτηση για μία υπόθεση, που εάν τελικά επιβεβαιωθεί, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για το έγκλημα του αιώνα".

Ιατρικά λάθη

Ο κ. Λέων επισημαίνει πως οι περισσότερες υποθέσεις απαιτούν πολύ χρόνο για να επιλυθούν: "Ακόμη και σε απλές η υποθέσεις που δεν έχουν το έγκλημα αυτό καθεαυτό, όπως τα ιατρικά λάθη, είναι υποθέσεις που θέλουν πάρα πολύ διάβασμα. Σκεφτείτε πως ένας ιατροδικαστής μπορεί να κρίνει από Νευρολογία έως Μαιευτική ή Ορθοπαιδική, σχεδόν όλες τις ειδικότητες. Για να ολοκληρώσεις μία έκθεση, απαιτείται πάρα πολύ μελέτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπαίνουμε σε διαδικασία να συλλέξουμε στοιχεία, που επίσης είναι κάτι χρονοβόρο. Μάς φέρνουν ελλιπή ή στοιχεία που δεν μπορούν να μάς βοηθήσουν να λύσουμε το...αίνιγμα".

Ποιες είναι οι ικανότητες που πρέπει να έχει ένας ιατροδικαστής: "Πρώτα από όλα, πρέπει να έχει άριστη γνώση της Ιατρικής, με την ευρύτερη έννοια, που διαπερνά όλες τις ειδικότητες", λέει. "Θέλει ψυχραιμία, θάρρος, ακεραιότητα. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας. Εάν, λόγω ελλιπούς γνώσης, κάνω ένα λάθος, υπάρχει το τραγικό να βάλω έναν αθώο στη φυλακή ή να γλυτώσει την ποινή ένας ένοχος".

Και πώς αποφορτίζεται; "Η αποφόρτιση γίνεται, όπως φαντάζομαι για όλους εμάς, τους οικογενειάρχες ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι γυρνούν αργά το βράδυ στο σπίτι: ένα φιλί από τον γιο μου και τη σύζυγό μου, παρέχει τη μεγαλύτερη αποφόρτιση. Ειδικά για το παιδί, που ξέρεις πως σε περιμένει για να κοιμηθεί, είναι αυτό που σε κάνει να ξεχνάς και να ξεκουράζεσαι με μία κίνηση".

Ταινίες τρόμου

Δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε εάν παρακολουθεί θρίλερ: "Δεν βλέπω ταινίες τρόμου. Με έχουν, όμως, ρωτήσει πολλές φορές για ταινίες που πρόκειται να γυρίσουν που έχουν ιατροδικαστικό περιεχόμενο. Αυτό γίνεται και στο εξωτερικό. Οι περισσότερες ταινίες έχουν ιατροδικαστές ως συμβούλους. Δεν θέλω να βλέπω τέτοιες ταινίες. Αστυνομικές, μπορώ να δω, μέχρι ενός σημείου. Είναι βαρετό, αυτό που κάνεις την ημέρα να το βλέπεις και στην τηλεόραση", σημειώνει.

Σε όποιον θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα, συμβουλεύει τα εξής: "Να το αγαπήσει, να μην παρασυρθεί από μία πρόσκαιρη διαδικασία, επειδή είδαμε στην τηλεόραση να μιλάει ωραία ένας ιατροδικαστής. Αυτό είναι ένα αρχικό κίνητρο. Να σκεφτούμε πώς θα είναι η ζωή ως ιατροδικαστής. Εάν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας, κάθε νέος μπορεί να το ακολουθήσει. Προσωπικά, έκανα ό,τι θεωρούσα πιο ελκυστικό και δεν το μετάνιωσα. Ζω και σήμερα σαν να ξεκινάω την Ιατροδικαστική με την ίδια όρεξη και την επιθυμία να ζω αυτή την επιστήμη".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση