Ερευνητές εντόπισαν έναν "διακόπτη" που ελέγχει τη διαδικασία καύσης λίπους στο σώμα. Μόλις ενεργοποιηθεί αυτός ο διακόπτης, τα λίπη μεταφέρονται στα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, όπου μετατρέπονται σε ενέργεια.

Η πρωτεΐνη "Arf1" λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης στη διαδικασία αυτή, όπως δείχνει μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό "Nature Cell Biology". Η ανακάλυψη θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση ασθενειών όπως ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

"Ο Arf1 διατηρεί έτσι τον μεταβολισμό σε ισορροπία" δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Anne Spang σε συνέντευξή της στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA. Η ίδια είναι καθηγήτρια στο Βιοκέντρο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Για να λειτουργήσει αυτό το πολύπλοκο σύστημα, πρέπει να συντονίζονται με ακρίβεια διάφορες διαδικασίες.

Το σώμα μας αποθηκεύει την περίσσεια ενέργεια με τη μορφή λίπους. Όταν χρειαζόμαστε αυτή την ενέργεια, για παράδειγμα όταν αθλούμαστε, το σώμα αξιοποιεί αυτά τα αποθέματα λίπους. Για να γίνει αυτό, το λίπος μετατρέπεται σε ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) στα μιτοχόνδρια. Αυτό το μόριο παρέχει ενέργεια στα κύτταρα.

Ακόμα και οι πιο μικρές διαταραχές μπορούν να βγάλουν αυτό το ευαίσθητο σύστημα από την ισορροπία του. Σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος μπορεί να είναι το δυσμενές  αποτέλεσμα .

Οι ερευνητές του Βιοκέντρου του Πανεπιστημίου της Βασιλείας έχουν μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ελέγχει αυτή τη διαδικασία.

Ανακάλυψαν ότι ο Arf1 παίζει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του  Βιοκέντρου, οι ειδικοί θεωρούν ότι ο Arf1 αλλάζει το περιβάλλον του σημείου επαφής μεταξύ των σταγονιδίων λίπους και των μιτοχονδρίων με τέτοιο τρόπο ώστε τα λιπίδια να μπορούν να εισέλθουν στα μιτοχόνδρια.

Έτσι, όταν ο οργανισμός σηματοδοτεί την ανάγκη για ενέργεια, ο Arf1 επιτρέπει στα λιπίδια να εισέλθουν στα μιτοχόνδρια. Μόλις καλυφθεί η ενεργειακή ζήτηση, η μεταφορά σταματά. Εάν ο Arf1 λείπει ή είναι υπερδραστήριος, το σύστημα βγαίνει εκτός ισορροπίας.

Πηγές:
"Nature Cell Biology"

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποστάσεις Μαρινάκη από τις αναφορές Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τετάρτη
Καταγγελία ΕΙΝΑΠ: Έλλειψη αναισθησιολόγων στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων