Ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την καταπολέμηση των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων της εμμηνόπαυσης, αλλά νέα επισκόπηση υποδεικνύει ότι ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης γαστροοισοφαγική παλινδρόμησης.

Γυναίκες που λαμβάνουν ή που κάποτε έλαβαν ορμόνες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ΓΟΠ, έδειξε ανάλυση 5 προηγούμενων ερευνών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η θεραπεία συνδέεται με παρενέργειες. Η μακροχρόνια χρήση, το 2002 έπεσε σε δημοτικότητα, μετά από έρευνα που έδειξε ότι οι ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου στο μαστό και στις ωοθήκες.

Στις μέρες μας, η βραχυπρόθεσμη χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης θεωρείται ασφαλής για ορισμένες γυναίκες που έχουν έντονα προβλήματα στην εμμηνόπαυση.

Για τη νέα έρευνα, ομάδα με επικεφαλής την Dr. Wafa Aldhaleei του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health εξέτασε 5 έρευνες με 1 εκατομμύριο γυναίκες. Καμία δεν είχε διαγνωστεί με ΓΟΠ στην έναρξη των ερευνών.

Διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που λάμβαναν οιστρογόνα  ή συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΓΟΠ σε σύγκριση με όσες δεν λάμβαναν.

Γυναίκες που λάμβαναν συνδυαστική σύνθεση οιστρογόνων- προγεστερόνης, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ΓΟΠ σε σχέση με γυναίκες που λάμβαναν μια μόνο από αυτές τις ορμόνες.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Menopause.

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο