Ο Καναδάς έχει προβεί σε διαβήματα για την απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών σε ζώα, μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες και αμερικανικές πολιτείες για να τεθεί εκτός νόμου η εν λόγω πρακτική.

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση σε δελτίο τύπου την Τρίτη (4/7). Το νομοσχέδιο C-47 τροποποιεί τον νόμο για τα τρόφιμα και τα φάρμακα, για να απαγορεύσει τόσο τις δοκιμές καλλυντικών προϊόντων σε ζώα όσο και την πώληση προϊόντων που βασίζονται σε δεδομένα δοκιμών σε ζώα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Το δελτίο τύπου σημείωσε ότι οι δοκιμές σε ζώα για καλλυντικά «σπάνια διεξήχθησαν στον Καναδά».

Δέκα πολιτείες έχουν πλέον απαγορεύσει την πώληση καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Ο Καναδάς θα συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση των καλλυντικών δοκιμών σε ζώα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συνολικά 44 χώρες έχουν ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, σύμφωνα με την Humane Society International. Επιπλέον, 10 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εν λόγω πρακτική: Νέα Υόρκη, Βιρτζίνια, Καλιφόρνια, Λουιζιάνα, Νιου Τζέρσεϊ, Μέιν, Χαβάη, Νεβάδα, Ιλινόις και Μέριλαντ.

«Η προστασία των ζώων, στο παρόν και στο μέλλον, είναι κάτι που ζητούν πολλοί Καναδοί, και κάτι που μπορούμε όλοι να γιορτάσουμε», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Υγείας Ζαν-Ιβ Ντούκλος στην ανακοίνωση. «Είμαστε περήφανοι που προχωράμε με αυτό το μέτρο και διαβεβαιώνουμε τους Καναδούς ότι τα προϊόντα που αγοράζουν είναι απαλλαγμένα από σκληρότητα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ειδικούς και διεθνείς εταίρους για να εξερευνήσουμε ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις χωρίς σκληρότητα, ώστε να μην υποφέρουν και να πεθάνουν άλλα ζώα λόγω καλλυντικών δοκιμών».

Η έκδοση πρόσθεσε ότι η Health Canada εργάζεται επίσης για να εντοπίσει «αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για τις δοκιμές σε ζώα» εκτός του κόσμου των καλλυντικών.

Η τροπολογία που απαγορεύει τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα είναι τμήμα μιας δέσμης τροπολογιών που περιλαμβάνονται στο μέτρο. Το κείμενο του νομοσχεδίου ορίζει «Κανένα άτομο δεν μπορεί να πουλάει ένα καλλυντικό εκτός εάν το άτομο μπορεί να αποδείξει την ασφάλεια του καλλυντικού χωρίς να βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από δοκιμή που διεξήχθη σε ζώο που θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο, ταλαιπωρία ή τραυματισμό, σωματικό ή ψυχικό στο ζώο» και ότι «Κανένα άτομο δεν πρέπει να διεξάγει δοκιμή σε ζώο που θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο, ταλαιπωρία ή τραυματισμό, σωματικό ή ψυχικό, στο ζώο».

Το νομοσχέδιο διαβάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Απρίλιο και έλαβε βασιλική έγκριση στις 22 Ιουνίου.

Οι δοκιμές των καλλυντικών περιλαμβάνουν ιστορικά «δοκιμές τοξικότητας» στις οποίες τα ζώα επικεντρώνονται στην κατανάλωση ή εισπνοή ορισμένων χημικών ουσιών ή εφαρμόζονται οι χημικές ουσίες στο δέρμα ή τα μάτια τους, σύμφωνα με τη Συνεργασία Αξιολόγησης Ασφάλειας Χωρίς Ζώα της Humane Society International.

Εκτός από το ότι είναι αδικαιολόγητα σκληρά, τα τεστ σε ζώα είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικά σε σύγκριση με νεότερες μορφές αξιολόγησης, όπως η μοντελοποίηση σε υπολογιστή ή τα τεστ που χρησιμοποιούν ανθρώπινα κύτταρα, δήλωσε η Humane Society International.

Πηγές:
ertnews, CNN

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου