Η καλή φροντίδα των δοντιών ενδεχομένως μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αναφέρει έρευνα στο Neurology.
Η έρευνα έδειξε ότι η περιοδοντίτιδα και η απώλεια δοντιών συνδέονταν με συρρίκνωση του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο, ο οποίος παίζει ρόλο στη μνήμη και στη νόσο Alzheimer.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Ο Satoshi Yamaguchi, του Tohoku University, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι οι παραπάνω παθήσεις μπορεί πιθανόν να παίζουν ρόλο στην υγεία της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τη σκέψη και τη μνήμη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 172 ανθρώπους μέσης ηλικίας 67 ετών που δεν είχαν προβλήματα μνήμης στην έναρξή της.
Οι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό των δοντιών των συμμετεχόντων και έλεγξαν για ύπαρξη περιοδοντίτιδας και τη σοβαρότητά της.
Διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των δοντιών και η έκταση της περιοδοντίτιδας συνδέονταν με αλλαγές στην αριστερή πλευρά το ιππόκαμπου.

Σε ανθρώπους με μέτρια περιοδοντίτιδα, η ύπαρξη λιγότερων δοντιών συνδεόταν με ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης του εγκεφάλου –στην αριστερή πλευρά του ιππόκαμπου.

Σε ανθρώπους με σοβαρή περιοδοντίτιδα, η ύπαρξη περισσότερων δοντιών συνδεόταν με ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου.

Μετά από προσαρμογή για την ηλικία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ανθρώπους με ελαφρά περιοδοντίτιδα, η αύξηση του ρυθμού συρρίκνωσης του εγκεφάλου λόγω ενός δοντιού λιγότερο ήταν ισοδύναμη με σχεδόν ενός χρόνου εγκεφαλική γήρανση.

Σε ανθρώπους με σοβαρή περιοδοντίτιδα, η αύξηση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου λόγω ενός παραπάνω δοντιού συνδεόταν με γήρανση εγκεφάλου κατά 1,3 χρόνια.

Tα αποτελέσματα δείχνουν τη σημασία της διατήρησης της υγείας των δοντιών και όχι μόνο της διατήρησής τους.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]