Η Συμέλα και ο Νικόλας δεν έκρυβαν την χαρά τους την ώρα που παραλάμβαναν το πολύτιμο δώρο που τους έκανε η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αμφότεροι φοιτητές του 3ου έτους του Τμήματος Κτηνιατρικής με μειωμένη ακουστική οξύτητα, ετοιμάζονται μετά τη λήξη της εξεταστικής να ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση σε Ιατρεία Ζώων Συντροφιάς. Με τον ειδικό εξοπλισμό που τους δώρισε η Κοσμητεία, θα μπορούν να ακούν στο στηθοσκόπιο την καρδιά και άλλους ήχους οργάνων των ζώων που θα εξετάζουν. Έτσι, θα μπορέσουν απρόσκοπτα να συνεχίσουν τις σπουδές και την εκπαίδευσή τους πάνω στο επάγγελμα που επέλεξαν να ακολουθήσουν, επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους.

Τα παιδιά ακούν με την βοήθεια των δικών τους ακουστικών ενίσχυσης ήχου κι έτσι αδυνατούσαν να χρησιμοποιήσουν παράλληλα και το στηθοσκόπιο στη διάρκεια της εξέτασης για να ακούσουν την καρδιά του ζώου, τον πνεύμονα, την κοιλιά και την εντερική λειτουργία και τους ήχους άλλων οργάνων.

Τα ειδικά στηθοσκόπια που αποκτήθηκαν με παραγγελία από το εξωτερικό, έχουν την δυνατότητα να συνδέονται μέσω Bluetooth με τα ακουστικά που φορούν οι φοιτητές και να μεταφέρουν ασύρματα σε αυτά τους ήχους των οργάνων. Παράλληλα, με την εφαρμογή στα κινητά τους που υποστηρίζει την λειτουργία του στηθοσκοπίου, έχουν την δυνατότητα να αυξομειώνουν τον ήχο των οργάνων μικρών ή μεγάλων ζώων την ώρα της ακρόασης, αλλά και να τον καταγράφουν σε ψηφιακά ηχητικά αρχεία, προκειμένου να μπορούν να τον αναπαράγουν στη συνέχεια.

«Χωρίς αυτόν τον εξοπλισμό, τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να εξετάσουν. Είδα στα μάτια τους μια τεράστια χαρά», λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής, καθηγητής, Πασχάλης Φορτομάρης και προσθέτει: «Μας ευχαρίστησαν 15 φορές και μάλιστα έδειξαν το ήθος τους όταν μας πρότειναν να τα επιστρέψουν όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, προκειμένου να επωφεληθούν άλλοι φοιτητές μετά απ΄ αυτούς. Φυσικά αυτό δεν θα γίνει, το δώρο είναι προσωπικό, και θα μπορούσε να τους είναι χρήσιμο και στη συνέχεια».

Κοσμήτορας: Ισότητα για όλους

Η πρόταση για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στον αναπληρωτή καθηγητή Κτηνιατρικής Φυσιολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Ζερβό και έγινε αμέσως δεκτή από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Θεόδωρο Δαρδαβέση. Ο τελευταίος, μαζί με τον πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής, Πασχάλη Φορτομάρη, παρέδωσαν τον εξοπλισμό πριν από λίγες ημέρες στους δύο φοιτητές, Νικόλαο Σαλονικιό και Συμέλα Παπαδοπούλου.

«Χαρακτηριστική συνιστώσα της Δημοκρατίας είναι η ισότητα στα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως των πολιτών», αναφέρει ο Δαρδαβέσης, προσθέτοντας πως «σε επίπεδο πανεπιστημίου η ισότητα στα δικαιώματα, μεταξύ πολλών άλλων, αφορά στην άνετη πρόσβαση σε χώρους και στην ανεμπόδιστη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Κοσμητεία έχει δημιουργήσει υποδομές για άτομα με ειδικές δεξιότητες που αφορούν στην τοποθέτηση αναβατορίων, στην δημιουργία ειδικών σημάνσεων, στην τοποθέτηση συστήματος ανέπαφης λειτουργίας ανελκυστήρων, στην δημιουργία τουαλέτας αναπήρων και άλλα.

«Το 2012, όταν ήμουν πρόεδρος της Φιλόπτωχης Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης, είδα έναν φοιτητή σε αναπηρικό καροτσάκι να περιμένει στη στάση το λευκό ταξί και ρωτώντας τον μου είπε πως το πληρώνει από την τσέπη του. Ανέλαβα πρωτοβουλία να πάρουμε το πρώτο λεωφορείο μετακίνησης φοιτητών με ειδικές ανάγκες για το πανεπιστήμιο. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που σύντομα νοίκιασαν και δεύτερο. Σκεφτείτε πόσα παιδιά δεν πήγαιναν στα αμφιθέατρα γιατί δεν μπορούσαν», λέει στο iatronet.gr ο κ.Δαρδαβέσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια