Η άπνοια είναι μια πάθηση που κάνει την αναπνοή να σταματά κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να πρέπει να αρχίζει απότομα ξανά και ξανά, ακόμα και να μας ξυπνάει. Τα άτομα που υποφέρουν από άπνοια κάνουν συνήθως πολύ κακό ύπνο, κάτι που σημαίνει ότι τα αποθέματα ενέργειάς τους μέσα στην ημέρα είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία για την άπνοια, καθώς αυτό θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο ζωής σας. Αυτές είναι μερικές επιπλέον συμβουλές για να τονώσετε την ενέργειά σας.

Κοιμηθείτε στο πλάι

Άτομα με ήπιες περιπτώσεις άπνοιας μπορεί απλώς να χρειαστεί να κοιμούνται στο πλάι, επειδή μια στάση που βοηθά να διατηρείται ο αεραγωγός ανοιχτός. Μπορείτε να αποτρέψετε το να κυλήσετε ανάσκελα στον ύπνο στηρίζοντας ένα μαξιλάρι στην πλάτη σας.

Χάστε βάρος

Για τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών, η απώλεια βάρους τείνει να βοηθά με την άπνοια ύπνου. Το υπερβολικό λίπος μπορεί να εμποδίζει τον αεραγωγό. Ακόμη και η απώλεια μικρής ποσότητας βάρους αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της υπνικής άπνοιας κατά 80%. Για ορισμένα άτομα η μείωση βάρους εξαφάνισε την άπνοια, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο: Ακόμα και άτομα με χαμηλό βάρος μπορούν να υποφέρουν από άπνοια.

Φροντίστε να έχετε μια καλή ρουτίνα ύπνου

Μπορείτε να περιορίσετε την καφεΐνη, να αποφεύγετε τις οθόνες τη νύχτα και να μην κοιτάτε το ρολόι. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με τίποτα, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε μια ηρεμιστική δραστηριότητα πριν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε ξανά. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τον ύπνο σας, όπως το αυξημένο στρες.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την ενέργειά σας είναι να επιλέγετε τις σωστές τροφές, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο και ψάρι. Κόψτε τα τρόφιμα που σας "κλέβουν" ενέργεια, όπως γλυκά, αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη. Μπορεί να σας προσφέρουν μια προσωρινή ώθηση, αλλά σύντομα θα σας κάνουν να νιώθετε ακόμα μεγαλύτερη κούραση από πριν. Το νερό εξακολουθεί να είναι το καλύτερο ποτό - και άφθονο.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την άπνοια ύπνου και θα ήταν καλό να το αποφεύγετε. Επίσης, ακόμα κι αν ένα ποτήρι αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να πέσετε στο κρεβάτι πιο εύκολα, θα μειώσει την ποιότητα του ύπνου σας, με αποτέλεσμα να είστε λιγότερο ξεκούραστοι το επόμενο πρωί.

Κάντε γυμναστική

Μπορεί να ακούγεται κάπως ανάποδο, μιας και σίγουρα η γυμναστική είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε όταν έχετε χαμηλά αποθέματα ενέργειας. Κι όμως, το να γυμνάζεστε τακτικά θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ, άρα και να ξεκουράζεστε καλύτερα.Η γυμναστική είναι πιθανό να μειώσει και τη συχνότητα της άπνοιας.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι καπνιστές τείνουν να κοιμούνται λιγότερο, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν και έχουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Επιπλέον, ο ίδιος ο καπνός (είτε είναι τσιγάρα, πούρα, μαριχουάνα ή άτμισμα) μπορεί να ερεθίσει τον ανώτερο αεραγωγό, επιδεινώνοντας το ροχαλητό και την άπνοια. Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος θα δείτε ορατή διαφορά στις αντοχές σας και στην αναπνοή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα