1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.  Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και ενοχοποιείται για καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (ESH) δημοσίευσε νέες συστάσεις. Παρόλο που εξακολουθεί να ισχύει η πρωταρχική τιμή-στόχος 140/90 mmHg, θα πρέπει να επιτυγχάνονται τιμές μικρότερες από 130/80 mmHg, εάν αυτό είναι εφικτό, αναφέρει η κατευθυντήρια γραμμή.

Το νέο έγγραφο πολιτικής δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουνίου στο περιοδικό υπέρτασης της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Εταιρείας. Της ομάδας συγγραφέων προήδρευαν ο Ιταλός πρωτοπόρος της υπέρτασης Giuseppe Mancia (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μιλάνου) και ο Reinhold Kreutz (Charite Βερολίνου).

"Η υπέρταση είναι το πιο διαδεδομένο καρδιαγγειακό πρόβλημα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η υπέρταση πλήττει 1,28 δισεκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 30 έως 79 ετών (...) Το 2019, σύμφωνα με τα ηλικιακά τυποποιημένα στοιχεία, το ποσοστό των ασθενών μεταξύ των ενηλίκων (30 έως 79 ετών) ανέρχεται στο 34% για τους άνδρες και στο 32% για τις γυναίκες.

Στην Ευρώπη, η επίπτωση είναι παρόμοια, με χαμηλότερες τιμές από τον μέσο όρο στη Δύση και υψηλότερες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης", έγραψαν οι εμπειρογνώμονες.

Κατ' αρχήν, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην ταξινόμηση της υπέρτασης στη νέα κατευθυντήρια γραμμή: Βέλτιστη θα ήταν μια αρτηριακή πίεση μικρότερη από 120 mmHg συστολική (ανώτερη τιμή/ φάση άντλησης της καρδιάς) και μικρότερη από 80 mmHg διαστολική (κατώτερη τιμή/ φάση ηρεμίας της καρδιάς).

Η φυσιολογική τιμή ορίζεται ως 120 έως 129 mmHg και 80 έως 84 mmHg. Τα 130 έως 139 και/ή 85 έως 89 mmHg θεωρούνται "υψηλά φυσιολογικά".

Υπέρταση πρώτου βαθμού θεωρείται η υπέρταση 140 έως 159 mmHg ή/και 85 έως 89 mmHg. 160 έως 179 mmHg και/ή 100 έως 109 mmHg σημαίνει υπέρταση δευτέρου βαθμού και πάνω από 180 mmHg και/ή πάνω από 110 mm (διαστολική) τότε υπέρταση τρίτου βαθμού.

Οι τιμές αυτές ισχύουν για πολλαπλές μετρήσεις σε ιατρεία κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να αρχίζει για τους περισσότερους ασθενείς τουλάχιστον από τιμές 140/90 mmHg (υπέρταση πρώτου βαθμού). Σε ασθενείς άνω των 80 ετών, η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινάει από τα 160 mmHg συστολική.

Η ταξινόμηση της υπέρτασης έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Στις ΗΠΑ, το "φράγμα" της υπέρτασης μειώθηκε σε μια τιμή 130/80 mmHg με σύσταση για έναρξη θεραπείας.

Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που ήταν υπεύθυνοι γι' αυτό κατηγορήθηκαν ότι μετέτρεψαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε ασθενείς με υπέρταση που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν επίσης εκκλήσεις στην Ευρώπη για μια τέτοια μείωση των τιμών -στόχων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία