Η θεραπεία της φυματίωσης δυσχεραίνεται συχνά από την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Η Delamanid και η Pretomanid είναι δύο δραστικές ουσίες που θεωρούνται υποσχόμενοι υποψήφιοι για τη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates με περίπου 330.000 ευρώ για να βρει μια βιώσιμη οδό παραγωγής τέτοιων δραστικών ουσιών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η παραγωγή πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ηλεκτροχημικών μεθόδων ροής - γρήγορα, φθηνά και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, στα σημεία όπου χρειάζονται. Η διαδικασία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι "τα δύο φάρμακα θα είναι προσιτά για εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες", όπως περιέγραψε στο Αυστριακό πρακτορείο Ειδήσεων ο C. Oliver Kappe, καθηγητής στο Ινστιτούτο Χημείας του Πανεπιστημίου του Γκρατς.

Μια ηλεκτροχημική διαδικασία επιτρέπει τον μετασχηματισμό μιας ουσίας και διαφέρει από τη χημική στο ότι αντί για χημικά αντιδραστήρια χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα για να επιτευχθεί ο επιθυμητός μετασχηματισμός. "Χρησιμοποιούμε ηλεκτρόνια αντί για επιβλαβείς για το περιβάλλον χημικές ουσίες που απαιτούν δαπανηρή απόρριψη στο τέλος μιας διαδικασίας παραγωγής", εξήγησε ο Kappe.

Η αντίδραση λαμβάνει χώρα σε ένα ηλεκτροχημικό κύτταρο, γνωστό και ως αντιδραστήρα. Σε αυτό, το υπόστρωμα που πρόκειται να μετατραπεί είναι συνήθως διαλυμένο σε ένα υγρό που μπορεί να οδηγήσει το ηλεκτρικό ρεύμα. Μια ηλεκτροχημική διαδικασία επιτρέπει διαφορετικούς τύπους αντιδράσεων: Η οξειδοαναγωγική χημεία λαμβάνει χώρα μέσω της αλληλεπίδρασης των αρχικών υλικών με τα ηλεκτρόδια του ηλεκτροχημικού κελιού. Ο David Cantillo από την ερευνητική ομάδα του Kappe έχει αναπτύξει έναν αντιδραστήρα που μπορεί επίσης να επεξεργαστεί παχύρρευστο υλικό.

Η βάση της νέας προσέγγισης λύσης είναι η εφαρμογή της "χημείας ροής". Σε αυτή τη διαδικασία, οι ουσίες αντλούνται μέσω θαλάμων αντίδρασης στην περιοχή των μικρολίτρων σε μια συνεχή διαδικασία. Σε αυτό το σύστημα, οι επιμέρους διεργασίες εκτελούνται η μία μετά την άλλη χωρίς διακοπή, όπως εξήγησε ο Kappe .

Ο ίδιος ερευνά τη συνεχή σύνθεση και παραγωγή δραστικών φαρμακευτικών συστατικών για περισσότερα από δέκα χρόνια. Στο Γκρατς, ο στόχος είναι να παράσχει εννοιολογική απόδειξη για τη διαδρομή παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα