Πολλές απαιτητικές για το μυαλό δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη άνοιας όταν γίνονται συστηματικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Ανάμεσα σε αυτές είναι το να κρατά κάποιος ημερολόγιο, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες (π.χ. εκμάθηση μιας νέας γλώσσας), ακόμα και η συγγραφή επιστολών ή τα παιχνίδια (με αριθμούς, χαρτιά, σκάκι κ.λπ.) και τα σταυρόλεξα.

Ωστόσο κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες μειώνει κατά διαφορετικό ποσοστό τον κίνδυνο, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μία δεκαετία πάνω από 10.300 ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Το σχεδόν 53% ήταν γυναίκες.

Όσοι ασχολούνταν συχνότερα με δραστηριότητες γραφής και ανάγνωσης (π.χ. κρατούσαν ημερολόγιο, έγραφαν επιστολές, έγραφαν στον υπολογιστή, έκαναν μαθήματα γλωσσών κ.λπ.) είχαν 11% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν άνοια στη διάρκεια της μελέτης.

Όσοι ασχολούνταν με ενεργητικές νοητικές δραστηριότητες (π.χ. έπαιζαν παιχνίδια, χαρτιά, σκάκι, έλυναν σταυρόλεξα ή παζλ) είχαν 9% μικρότερη πιθανότητα άνοιας.

Προστατευτική δράση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ασκούσαν και οι δημιουργικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες (χειροτεχνία, ξυλουργική, μεταλλοτεχνία, ζωγραφική, σχέδιο κ.λπ.), που μείωναν τον κίνδυνο 7%. Κατά το ίδιο ποσοστό ήταν μειωμένος ο κίνδυνος και με τις παθητικές νοητικές δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα βιβλίων, εφημερίδων ή περιοδικών, παρακολούθηση τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, μουσική).

Αντίθετα, οι διαπροσωπικές επαφές, οι κοινωνικές δραστηριότητες και οι έξοδοι δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για άνοια.

"Τα ευρήματα αυτά δεν δείχνουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή ότι κάποια δραστηριότητα προκαλεί και άλλη προστατεύει από την άνοια", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Joanne Ryan, διευθύντρια στη Μονάδα Βιολογικής Νευροψυχιατρικής & Άνοιας του Monash University, στη Μελβούρνη.

"Δείχνουν όμως ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση. Προφανώς οι κοπιώδεις για το μυαλό δραστηριότητας συντηρούν ή αυξάνουν τα δίκτυα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις νοητικές εφεδρείες του και να απομακρύνουν την πιθανότητα να αναπτυχθεί άνοια".

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου