Η έντονη γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, καθώς επηρεάζει βασικές ουσίες του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην κίνηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Catholic University της Ρώμης σε ζωικά μοντέλα (αρουραίους) με πρώιμη νόσο Πάρκινσον. Τα ζώα έτρεχαν καθημερινά, για τέσσερις εβδομάδες, σε κυλιόμενο διάδρομο, ενώ οι ερευνητές τους έκαναν και εξετάσεις.

Το κύριο εύρημα της μελέτης ήταν πως με το καθημερινό τρέξιμο επιβραδυνόταν η εξάπλωση της παθολογικής α-συνουκλεΐνης στα εγκεφαλικά κύτταρα των ζώων. Η α-συνουκλεΐνη είναι μία πρωτεΐνη η οποία στη νόσο Πάρκινσον συσσωρεύεται και διαταράσσει τη λειτουργία ορισμένων δομών του εγκεφάλου (π.χ. στη μέλαινα ουσία). Οι δομές αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των κινήσεων.  

Επιπλέον, το τρέξιμο αύξανε σημαντικά τα επίπεδα μιας άλλης ουσίας (λέγεται BDNF) που βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται, καθώς και να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους. Μάλιστα, η BDNF παρέμενε αυξημένη και όταν οι ερευνητές διέκοψαν το πρόγραμμα καθημερινής άσκησης των ζώων.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ευρήματα αυτά ισχύουν και στους ανθρώπους, δεδομένου ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζονται καθημερινά οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Μολονότι εξάλλου η έρευνα έγινε σε ζώα με πρώιμη νόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανάλογα οφέλη παρέχει η άσκηση και στα πιο προχωρημένα στάδιά της.

"Έως τώρα γνωρίζαμε ότι η γυμναστική είναι απαραίτητη στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον για να διαχειρίζονται καλύτερα τα συμπτώματά τους", δήλωσε ο Paolo Calabresi, καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο. "Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην επιβράδυνση της εξέλιξής του, καθώς μειώνει τις συσσωρεύσεις της παθολογικής α-συνουκλεΐνης στον εγκέφαλο".

Αυτό είναι σημαντικό γιατί "υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της νόσου, αλλά όχι για την επιβράδυνσή της», πρόσθεσε. «Επομένως, η γυμναστική μπορεί να παίζει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο απ' ό,τι έως τώρα πιστεύαμε".

Οι παρατηρούμενες βελτιώσεις σημαίνουν καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, ισορροπία και κινητικότητα, επισήμανε.

Οι ερευνητές πραγματοποιούν τώρα κλινική μελέτη, για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Πηγές:
Science Advances

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη