Ο συνδυασμός υδροχλωρικής Ναλτρεξόνης και υδροχλωρικής Βουπροπιόνης που αποτελεί θεραπεία για τη νόσο της παχυσαρκίας είναι και πάλι διαθέσιμος στην Ελλάδα από την Win Medica. H εκ νέου εισαγωγή της θεραπείας ίσως αποτελεί απάντηση στις στρεβλώσεις της αγοράς που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες (πολλαπλές ελλείψεις φαρμάκων) και προσφέρει ακόμα ένα «όπλο» στους γιατρούς για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, ως συμπλήρωμα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και σωματικής άσκησης.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που διήρκησε 78 εβδομάδες με συμμετοχή 300 ασθενών, αυτοί που λάμβαναν το συνδυασμό ναλτρεξόνης/βουπροπιόνης εμφάνισαν από την 26η εβδομάδα θεραπείας μείωση του σωματικού βάρους κατά 9,46% έναντι 0,4% αυτών που έκαναν μόνο δίαιτα και άσκηση και λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη μείωση βάρους για τους ασθενείς που λάμβαναν το συνδυασμό ναλτρεξόνης/βουπροπιόνης.

 Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, για τη διαχείριση της παχυσαρκίας σε ενήλικες ασθενείς (2015), η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να θεωρείται μέρος της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης των παχύσαρκων ασθενών. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν καλύτερη συμμόρφωση, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω αυξημένου σωματικού βάρους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με τη παχυσαρκία (π.χ. διαβήτης τύπου 2, άπνοια ύπνου).

Ο συνδυασμός  των συγκεκριμένων δραστικών ουσιών ως θεραπεία δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της δαπάνης ενέργειας. Είναι εγκεκριμένος για χρήση σε ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω), με αρχικό Δείκτη Μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε άτομα με Δείκτη Μάζας σώματος μεταξύ 27 και 30, εάν έχουν πρόσθετες σχετιζόμενες με το βάρος παθήσεις, όπως για παράδειγμα ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διαβήτη τύπου 2 ή υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη πιθανόν θα συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης βιοψιών
Καρκίνος προστάτη: Βιοδείκτης αντί βιοψίας και μαγνητικής τομογραφίας [μελέτη]
Β. Πενταφράγκας: Κίνητρα και όχι αντικίνητρα για τα γενόσημα