Ορισμένες ουσίες στο αίμα μπορεί να εμφανίζονται 10 ή και 20 χρόνια πριν αρχίσουν τα συμπτώματα της άνοιας και μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να καθορίσουν ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα εξετάστηκε το αίμα σχεδόν 11.000 ατόμων, 45-65 ετών, που οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί 25 χρόνια. Οι αναλύσεις αφορούσαν χιλιάδες πρωτεΐνες, οι 32 από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι συνδέονταν με την άνοια αργότερα στη ζωή.

Πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες σχετίζονται με τον εγκέφαλο, αλλά οι υπόλοιπες με ιστούς έξω από αυτόν. Μερικές π.χ. συνδέονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ άλλες με την πήξη του αίματος. Η πήξη του αίματος και η δημιουργία θρόμβων είναι μία από τις βιολογικές διεργασίες που συνδέονται με την άνοια.

Η έρευνα έδειξε πως οι 32 πρωτεΐνες είχαν ενδείξεις απορρύθμισης τα χρόνια πριν αναπτυχθεί η άνοια. Μάλιστα «σε μερικές από αυτές παρατηρήθηκαν αλλαγές μέχρι και 20 χρόνια πριν αρχίσουν τα συμπτώματα της άνοιας», ανέφερε ο κύριος ερευνητής Keenan Walker, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρατος (National Institute on Aging) των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, 12 από τις πρωτεΐνες συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη αιτία άνοιας.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν εάν κάποιες από τις πρωτεΐνες που εξετάζουν συνδέονται αιτιολογικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς είναι σημαντικό να αναπτυχθούν εργαλεία για έγκαιρη διάγνωση της νόσου, τόνισε ο Walker.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine.

 

Πηγές:
Science Translational Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου