Θετική εισήγηση για την έγκριση του πρώτου εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα προστατεύει από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) τα μωρά έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Την τελική απόφαση θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ιός RSV είναι η κύρια αιτία νοσηλείας των μικρών παιδιών στην Ευρώπη. Είναι όμως πολύ επικίνδυνος και για τους ηλικιωμένους. 

Ο ΕΜΑ εισηγήθηκε να εγκριθεί το εμβόλιο Abrysvo για έμμεση ανοσοποίηση των νεογέννητων βρεφών και άμεση των ηλικιωμένων. Ειδικότερα, η πρότασή του είναι να γίνεται το εμβόλιο στην εγκυμοσύνη ώστε να παρέχεται προστασία στα νεογέννητα μωρά έως την ηλικία των 6 μηνών, καθώς και να εμβολιάζονται οι ενήλικες 60 ετών και πάνω.

Ο ιός RSV είναι ένας κοινός ιός που προκαλεί συνήθως συμπτώματα σαν κι αυτά του κρυολογήματος. Ωστόσο στα μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα, πνευμονία και να οδηγήσει σε μοιραία αναπνευστική δυσχέρεια. Στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει οξεία αναπνευστική λοίμωξη παρόμοια με τη γρίπη και πνευμονία.

Η εισήγηση του ΕΜΑ βασίστηκε στα αποτελέσματα δύο κλινικών μελετών με το Abrysvo. Στη μία εντάχθηκαν σχεδόν 3.700 έγκυες που έκαναν το εμβόλιο και άλλες τόσες που έκαναν ένα εικονικό εμβόλιο (placebo). Τα μωρά που γέννησαν οι εμβολιασμένες γυναίκες ήταν σημαντικά προστατευμένα από τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, συγκριτικά με εκείνα των γυναικών που είχαν κάνει το placebo.

Στη δεύτερη έρευνα εντάχθηκαν περίπου 18.500 άτομα άνω των 60 ετών που έκαναν το εμβόλιο και άλλα τόσα που έλαβαν placebo. Με το Abrysvo μειώθηκαν σημαντικά τα κρούσματα λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού με δύο ή περισσότερα συμπτώματα.

Το Abrysvo ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. Τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε και στις ΗΠΑ για τους ηλικιωμένους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες ως πρώτο για τους ηλικιωμένους ένα άλλο εμβόλιο, της εταιρείας GSK.

Υπολογίζεται ότι στην ΕΕ νοσηλεύονται κάθε χρόνο 213.000 παιδιά κάτω των 5 ετών λόγων σοβαρών λοιμώξεων από τον ιό RSV.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]