Την αύξηση των νέων οδοιπορικών που πρόκειται να δοθούν ως αποζημίωση σε πάσχοντες θαλασσαιμικούς που κάνουν μεταγγίσεις αίματος και ζουν στη Θεσσαλονίκη ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα. Θ. Καρποδίνη ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας βασιζόμενος σε ρεπορτάζ του iatronet.gr.

Ο Βασίλειος Γ. Δήμος, πρόεδρος στον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας, μάς ανέφερε ότι με βάση το ρεπορτάζ του Iatronet πρόκειται να δοθούν αυξήσεις από 13 έως 70 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 4 ευρώ. Ιδιαίτερα για την Αθήνα η προβλεπόμενη αύξηση είναι 22 ευρώ από 38 σε 60, ενώ στη Θεσσαλονίκη από 36 σε 40. Κατά τον ίδιο, σε όλες τις πόλεις προτίθενται να δώσουν αυξήσεις από 57% έως 75%, εκτός από τη Θεσσαλονίκη .

Όπως μάς τόνισε, ήδη έγινε επικοινωνία με το ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Υγείας - ενώ δεν κατέστη δυνατό κάτι ανάλογο με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ - όπου και στέλεχος εντόπισε το πρόβλημα δίνοντας την υπόσχεση ότι θα εξεταστεί άμεσα το συγκεκριμένο λάθος. 

Ακολουθεί η επιστολή: 

"Προς: κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Υπουργό Υγείας - κα. Θ. Καρποδίνη, Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ
Κοινοποίηση: - Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Θέμα: 'Αποζημίωση Μετακίνησης Ασθενών για μεταγγίσεις αίματος'.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμη κυρία Διοικήτρια, Με αφορμή  δημοσίευμα (19.07.2023) του iatronet.gr, το οποίο αναφέρεται στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την αποζημίωση που λαμβάνουν ως δαπάνη μετακίνησης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή μετάγγιση αίματος, επικοινωνούμε μαζί σας από τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας, ζητώντας να επανεξετάσετε το ποσό της αποζημίωσης που αναφέρεται ότι θα δίνεται στους πάσχοντες που κατοικούν Θεσσαλονίκη και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.

 Συγκεκριμένα, ενώ σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων υπάρχουν αυξήσεις από 13 έως 70 ευρώ μηνιαίως, στους πάσχοντες της Θεσσαλονίκης που κάνουν μετάγγιση αίματος δίνονται μόνο 4 ευρώ ως αύξηση.

Οι διαφορές που προκύπτουν για τις αποζημιώσεις των εν λόγω ασθενών από το ΦΕΚ Β΄ 4898/1-11-2018 που ισχύει έως τώρα, έχουν ως εξής:

Σε Αθήνα, Πειραιά: από 38 ευρώ/μήνα σε 60 ευρώ/μήνα, αύξηση 22 ευρώ.

Στην Θεσσαλονίκη: από 36 ευρώ/μήνα, σε 40 ευρώ/μήνα, αύξηση 4 ευρώ.

Σε Ηράκλειο, Πάτρα: από 22 ευρώ/μήνα, σε 35 ευρώ/μήνα, αύξηση 13 ευρώ.

• Στα λοιπά αστικά κέντρα: από 20 ευρώ/μήνα, σε 35 ευρώ/μήνα, αύξηση 15 ευρώ.

• Εκτός Αστικών Κέντρων και εντός ορίων νομού, του τόπου κατοικίας του ασθενή: από 100 ευρώ/μήνα, σε 150 ευρώ/μήνα, αύξηση 50 ευρώ.

• Εκτός Αστικών Κέντρων και εκτός ορίων νομού, από τον τόπο κατοικίας του ασθενή: από 150 ευρώ/μήνα σε 220 ευρώ/μήνα, αύξηση 70 ευρώ.

Παρατηρούμε επίσης στο ίδιο δημοσίευμα, ότι η διαφορά στα ποσά που δίνονται στους ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη είναι 10 ευρώ (Αθήνα 285 και Θεσσαλονίκη 275 ευρώ/μήνα), ενώ στη μετάγγιση η διαφορά αυτή γίνεται 20 ευρώ (Αθήνα 60 και Θεσσαλονίκη 40 ευρώ/μήνα).

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια, Χαιρετίζουμε την απόφασή σας να αυξηθούν επιτέλους τα ποσά που δίνονται ως αποζημίωση για την μετακίνηση των ασθενών που πάσχουν από Θαλασσαιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσο και άλλες Αιμοσφαιρινοπάθειες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος, αφαιμαξομεταγγίσεις ή αφαιμάξεις, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα όλων των φορέων μας και της ΕΣΑμεΑ, αλλά η αδικία ή το λάθος που έγινε στους πάσχοντες της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]