Περίπου 200.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από ηπατίτιδα Β και άλλοι 80.000 με 100.000 από ηπατίτιδα C στην Ελλάδα. Η αποτελεσματική πρόληψη με τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β και οι νέας γενιάς θεραπείες για την ηπατίτιδα C έχουν μειώσει σημαντικά την επίπτωση των ηπατιτίδων στη χώρα μας, η οποία πλέον κατατάσσεται στις χώρες χαμηλού επιπολασμού.

Ο στόχος που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχει υιοθετηθεί από την Ελλάδα για την δραστική μείωση ή και την εκρίζωση ως το 2030, θεωρείται αρκετά φιλόδοξος, αλλά επιτεύξιμος μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν γίνουν όσα χρειάζονται και επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που «πάγωσε» στην περίοδο της πανδημίας.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), στο πλαίσιο δράσεών της για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, με σύνθημα "Ενημερώσου, Εξετάσου, Εμβολιάσου", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου.

Αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία

"Πλέον, δεν αρκούμαστε μόνο στη διάγνωση των ηπατιτίδων, έχουμε και τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουμε", επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΜΗ, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Γουλής (φωτογραφία). Όπως είπε, αφενός η ηπατίτιδα Β μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό - η Ελλάδα έχει καθιερώσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια- και αφετέρου υπάρχουν σήμερα πολύ αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. "Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εκριζώσουμε τον ιό της ηπατίτιδας C, δίνοντας μια θεραπεία, σύντομη, εύκολη στην ανοχή της και εξαιρετικά αποτελεσματική σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά", τόνισε, σημειώνοντας πως αν επιτευχθεί ο στόχος της εκρίζωσης θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με φάρμακα και όχι με εμβόλια.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη «να ξαναπιάσουμε το νήμα» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται, αλλά ο βηματισμός του χάθηκε λόγω του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά προγράμματα, που πραγματοποιούνται σε ειδικούς πληθυσμούς με στόχο τον εντοπισμό και την έγκαιρη θεραπεία: σε χρήστες ουσιών (πρόγραμμα "Τιτυός" σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ) και στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον σύλλογο ασθενών "Προμηθεας".

Είναι εφικτή η εκρίζωση το 2030;

Ελλείψει εθνικού συστήματος επιτήρησης για τη χρόνια ηπατίτιδα Β και C, η ακριβής προσέγγιση του επιπολασμού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Ηπατολογίας στο ΑΠΘ και γενικός γραμματέας της ΕΕΜΗ, Εμμανουήλ Σινάκος (φωτογραφία), τα διαθέσιμα δεδομένα προέρχονται από ερευνητικές προσπάθειες επιστημόνων, από τα στοιχεία που αντλούνται στα προγράμματα ειδικών ομάδων και από τον αριθμό των ασθενών που δίνει ο ΕΟΔΥ για όσους λαμβάνουν αντιική θεραπεία. Επίσης υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα που δίνουν μια εκτίμηση του επιπολασμού στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τον στόχο της εκρίζωσης το 2030, ο κ. Σινάκος σημείωσε πως "αν δεν τον πετύχουμε ως το 2030 θα καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες να το πετύχουμε την επόμενη δεκαετία κι αυτό θα γίνει αν συνεχίσουμε αυτή τη φλόγα ανεύρεσης των ασθενών".

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Αναφορικά με τα επεισόδια οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, που είχαν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία τον περασμένο χρόνο, ο κ. Γουλής εκτίμησε πως βρισκόμαστε σε πορεία λήξης συναγερμού. "Τουλάχιστον τους τελευταίους 9 μήνες δεν έχουν ανακοινωθεί νέα περιστατικά. Φαίνεται πως πράγματι ο συναγερμός οδηγείται στη λήξη", ανέφερε, για να προσθέσει πως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στο αίτιο που προκάλεσε την κρίση.

"Παρά τις δημοσιευμένες μελέτες στα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε πειστεί ότι βρήκαμε το αίτιο που προκάλεσε αυτά τα επεισόδια οξείας ηπατίτιδας, και μάλιστα σε συσχέτιση με την περίοδο του κορωνοϊού και της καραντίνας σε όλο τον πλανήτη", είπε.

Δράσεις ΕΕΜΥ

Στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΜΗ για τις ιογενείς ηπατίτιδες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, την Παρασκευή 28 Ιουλίου, ο Δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει το Συντριβάνι της Ομόνοιας με τον συνδυασμό των χρωμάτων κόκκινου - κίτρινου, που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα. Στα ίδια χρώματα θα φωταγωγηθεί το γλυπτό “Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Γιώργου Ζογγολόπουλου".

Παράλληλα, "τρέχει" καμπάνια ενημέρωσης στα social media της ΕΕΜΗ, μέσω medical infographics για τις Ηπατίτιδες Β και C, με σημαντικές πληροφορίες, ενώ σε podcast για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες, ο πρόεδρος της Ένωσης, καθηγητής Ιωάννης Γουλής απαντά σε καίρια ερωτήματα.

Η ηπατίτιδα

Ο όρος "ηπατίτιδα" αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας