Ενόψει της επικείμενης Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα (1η Αυγούστου), η Αυστριακή Πνευμονολογική Εταιρεία (ÖGP) επεσήμανε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να καταρτιστεί σχέδιο για την ανάπτυξη εθνικής εμβέλειας διαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το γεγονός ότι η ασθένεια συνήθως ανιχνεύεται τόσο αργά, όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι εντελώς ασυμπτωματικός για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως ανακαλύπτεται μόνο σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με την ÖGP: Μόνο το 20 % περίπου των καρκινωμάτων του πνεύμονα στην Αυστρία ανακαλύπτονται σε πρώιμο στάδιο.

Ενώ το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μπορεί να φθάσει περίπου το 90% με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η καθυστερημένη πρόγνωση εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών και των ελπίδων, παρά τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

Ολοένα και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα οδηγούν σε μείωση της θνησιμότητας. "Σε διάφορες μελέτες αποδείχθηκε ότι μέσω τακτικών εξετάσεων υπολογιστικής τομογραφίας χαμηλής δόσης, η θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα σε ομάδες κινδύνου θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 20% σε μια περίοδο παρατήρησης δέκα ετών", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ÖGP Bernd Lamprecht.

"Στις γυναίκες, το όφελος του εν λόγω ελέγχου είναι  ακόμη πιο έντονο, με μείωση της θνησιμότητας κατά 40 - 60%. Μέσω του ελέγχου με αξονική τομογραφία, ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνεύεται δηλαδή πολύ συχνότερα στα αρχικά στάδια Ι και ΙΙ- στάδια στα οποία η ίαση είναι σχεδόν πάντα ακόμη δυνατή".

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί επίσης να εντοπίσει άλλες σοβαρές, ακόμη ασυμπτωματικές ασθένειες των πνευμόνων ως δευτερογενή ευρήματα.

Έτσι, προσφέρεται η δυνατότητα βελτίωσης της υγείας των πνευμόνων όσον αφορά πολλές ασθένειες ταυτόχρονα.

Ωστόσο, τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι αυτές οι επιτυχίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε συνδυασμό με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, αναφέρει η αυστριακή πνευμονολογική εταιρεία.

"Η ολοκληρωμένη πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα πρέπει επομένως να περιλαμβάνει και πρωτοβουλίες για τη διακοπή του καπνίσματος ή την πρόληψη του καπνίσματος. Η πρωτογενής πρόληψη, δηλαδή η διακοπή του καπνίσματος, παραμένει σημαντική όσο ποτέ".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη