Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) δήλωσε πριν από λίγο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον αγώνα κατά της κατανάλωσης καπνού.

Ολοένα και περισσότερες χώρες αναλαμβάνουν δράση κατά του καπνίσματος. Εν τω μεταξύ, 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που έχουν εφαρμόσει τουλάχιστον ένα από τα μέτρα που συνιστά ο Π.Ο.Υ για την προστασία των μη καπνιστών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται: δραστικές προειδοποιήσεις κατά του καπνίσματος στα πακέτα των τσιγάρων, απαγόρευση της διαφήμισης, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και υψηλή φορολόγηση των προϊόντων καπνού. Το πιο διαδεδομένο μέτρο παγκοσμίως είναι οι πολύ άσχημες εικόνες στα πακέτα: υπάρχουν πλέον κανονισμοί γι' αυτό σε 103 χώρες με 4,5 δισεκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τον Rüdiger Krech, διευθυντή του Π.Ο.Υ για την προαγωγή της υγείας.

Παγκοσμίως, ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται. Χωρίς προστατευτικά μέτρα, θα υπήρχαν 300 εκατομμύρια περισσότεροι καπνιστές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ. 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση καπνού (για να καπνίσουν, να μασήσουν ή να καπνίσουν) και η χρήση του σκοτώνει περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Μεταξύ αυτών, 1,2 εκατομμύρια μη καπνιστές πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων 65.000 παιδιών.

Ο Π.Ο.Υ είναι επίσης επιφυλακτικός για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: "Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό, αλλά είναι επιβλαβή για την υγεία και δεν είναι ασφαλή", γράφει στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δοθεί μια σαφής απάντηση ως προς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο δύο χώρες είχαν τα υψηλότερα πρότυπα για έναν κόσμο χωρίς καπνό: η Βραζιλία και η Τουρκία.

Από την τελευταία έκθεση του 2021, δύο ακόμη χώρες προστέθηκαν σε αυτές, ανέφερε ο Π.Ο.Υ: ο Μαυρίκιος και οι Κάτω Χώρες.

Ωστόσο, ο Π.Ο.Υ επισημαίνει ότι για τη συγκεκριμένη έρευνα εξετάζει μόνο τη νομική κατάσταση, αλλά όχι την εφαρμογή στη χώρα.

Για παράδειγμα, το 87% των χωρών είχε προβλέψει πρόστιμα στο νόμο σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης του καπνίσματος. Αλλά λιγότερο από το ένα τρίτο χρηματοδοτεί την παρακολούθηση της απαγόρευσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη