Επιζώντες από καρκίνο στο παχύ έντερο ζουν περισσότερο από ποτέ, αλλά η πλειοψηφία των γυναικών που αντιμετωπίστηκαν για τη νόσο έχουν εμμένοντα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα και αέρια, αναφέρει νέα έρευνα.

Περίπου 8 χρόνια μετά την αγωγή, το 81% των γυναικών με καρκίνο παχέος εντέρου ακόμα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, δήλωσαν ερευνητές που ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 400 γυναικών.

Σοβαρά τέτοια συμπτώματα συνδέονταν με φτωχή ποιότητα ζωής, παρεμβολή στις κοινωνικές και σωματικές δραστηριότητες και χαμηλή ικανοποίηση από την εικόνα σώματος.

Η Claire Han, του Ohio State University, δήλωσε οτι πολλές αγωγές έχουν μεγάλη επιτυχία και πολλοί επιζήσαντες ζουν περισσότερο σε σχέση με παλαιότερα.

Η έρευνα έδειξε ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι πολύ εμφανή ακόμα και 25 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Αυτό υποδεικνύει ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη έλεγχος των γαστρεντερικών συμπτωμάτων ως μέρος της φροντίδας των επιζώντων.

Η ανάλυση δεν μπόρεσε να εντοπίσει τις αιτίες για τα συμπτώματα.

Η τοποθεσία του καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό και επιπτώσεις από την αγωγή στο έντερο και το μικροβίωμα θα μπορούσαν να είναι παράγοντας, δήλωσε η Han.

Οι γυναίκες επίσης είχαν ψυχική δυσφορία. Η έρευνα δεν απέκλεισε τα γαστρεντερικά προβλήματα να συνέβαλλαν σε αυτήν.

Μελετήθηκαν 413 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που επέζησαν από  καρκίνο στο παχύ έντερο. Ο μέσος χρόνος από τη διάγνωση ήταν 8 χρόνια.

Περίπου το 63% είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για καρκίνο και περισσότερο από το ένα τρίτο υποβλήθηκε σε πολλές θεραπείες όπως εγχείρηση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Η έρευνα έδειξε ότι το 54% είχε πόνο στην κοιλιά και αέρια και για το 17% σε μέτριο έως σοβαρό βαθμό. Περίπου το 44% είχε δυσκοιλιότητα, περιλαμβανομένου ποσοστού 13% με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Περίπου το ένα τρίτο είχε διάρροια και σχεδόν το 29% πόνο στην κοιλιά. Περίπου το 15% ανέφερε μέτρια έως σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα.

Εμμένοντα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν πιο πιθανά για γυναίκες με καρκίνο σταδίου 3 εντός 5 ετών από τη διάγνωση.

Πιο σοβαρή κατάθλιψη, άγχος, κόπωση και προβλήματα ύπνου αναφέρθηκαν από γυναίκες με γαστρεντερικά συμπτώματα έναντι όσων δεν είχαν τέτοια.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης, ελέγχου του πόνου, συμβουλευτικής για διατροφή και σωματικής αποκατάστασης στους επιζώντες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

 

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Όμιλος ΙΑΣΩ και η ERGO Ασφαλιστική ανακοίνωσαν την επέκταση της συνεργασίας τους
Καταγγελία ΕΙΝΑΠ: Προβλήματα με τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Κρατικό Νίκαιας
Ιστορική θεσμική συνάντηση των Δ.Σ του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο