Ένας άνδρας στη Βρετανία ανέπτυξε μια σοβαρή λοίμωξη που προκάλεσε οίδημα στα χέρια του, όταν τον δάγκωσε μια αδέσποτη γάτα που έφερε ένα άγνωστο είδος βακτηρίου. Ο 48χρονος πήγε στα επείγοντα εξαιτίας επώδυνου πρηξίματος που εμφάνισε και στα δύο του χέρια οκτώ ώρες αφότου τον είχε δαγκώσει πολλές φορές μια αδέσποτη γάτα.

Αφού καθάρισαν τις πληγές του, οι γιατροί του χορήγησαν αντιβιοτικά και μια αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του τετάνου για να τον προστατεύσουν από τη μόλυνση από το βακτήριο Clostridium tetani, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς, επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και θάνατο.

Μια ημέρα αργότερα, ο ασθενής επέστρεψε στο νοσοκομείο, καθώς η λοίμωξη είχε εξαπλωθεί βαθιά στον ιστό του αριστερού μικρού δακτύλου, του δεξιού μεσαίου δακτύλου και των δύο αντιβραχιόνων του, οι οποίοι είχαν κοκκινίσει και πρηστεί ακόμη περισσότερο. Είχε σημάδια βακτηριακής λοίμωξης στα βαθιά στρώματα του δέρματος και τενοντίτιδας. Οι γιατροί χορήγησαν ενδοφλεβίως διάφορα αντιβιοτικά φάρμακα, αφαίρεσαν τον κατεστραμμένο ιστό από τα σημεία της λοίμωξης και καθάρισαν τις πληγές. Μετά από αυτό, ο άνδρας έλαβε αντιβιοτικά για πέντε ημέρες και ανάρρωσε πλήρως.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγμα ιστού του ασθενούς για να βρουν τι προκάλεσε τη μόλυνση. Στην αρχή δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν βακτήρια στο δείγμα, πιθανώς λόγω της προηγούμενης αντιβιοτικής θεραπείας. Εντόπισαν, ωστόσο, το βακτήριο Staphylococcus epidermidis που είχε αναπτυχθεί στο δεξί μεσαίο δάχτυλο του άνδρα, καθώς και έναν οργανισμό που μοιάζει με στρεπτόκοκκο, τον οποίο δεν μπόρεσαν αρχικά να ταυτοποιήσουν.

Το μυστηριώδες βακτήριο δεν ταίριαζε με κανένα γενετικό αρχείο γνωστών βακτηριακών ειδών, αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι ανήκε στο γένος Globicatella. (Jones, N. K., et al. (2023).
Τα βακτήρια Globicatella είναι μικρά μικρόβια που μοιάζουν με το πιο γνωστό γένος Streptococcus, το οποίο περιλαμβάνει τα βακτήρια της ομάδας Α του στρεπτόκοκκου που μπορεί να προκαλέσουν στρεπτόκοκκο, οστρακιά και λοιμώξεις. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο δύο είδη Globicatella: το G. sanguinis το οποίο μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο και να προκαλέσει λοιμώξεις του αίματος, της καρδιάς, του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ουροποιητικού συστήματος – και το G. sulfidifaciens, το οποίο μέχρι στιγμής έχει βρεθεί ότι μολύνει μόνο ζώα, όπως χοίρους, αγελάδες και πρόβατα.

Το γονιδίωμα των βακτηρίων του νέου μικροβίου διέφερε από εκείνο των G. sanguinis και G. sulfidifaciens κατά περίπου 20%, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται για «ένα ξεχωριστό είδος που δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν». Είναι σημαντικό ότι το νεοανακαλυφθέν είδος ανταποκρίθηκε καλά σε πολλά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στα οποία άλλα βακτήρια Globicatella έχουν δείξει ανθεκτικότητα στο παρελθόν, όπως η κεφοταξίμη και η πενικιλλίνη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συστήνουν ότι όποιος δαγκώνεται ή γρατζουνιέται από ζώο θα πρέπει να καθαρίζει αμέσως την πληγή για τουλάχιστον 20 λεπτά με σαπούνι και τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια να αναζητά ιατρική βοήθεια.

Το περιστατικό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases» του CDC.

Πηγές:
ertnews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο