Άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης K στο αίμα είναι πιο πιθανό να έχουν φτωχή πνευμονική λειτουργία και να αναφέρουν ότι πάσχουν από άσθμα, ΧΑΠ και συριγμό, αναφέρει έρευνα στο ERJ Open Research.

Η βιταμίνη Κ περιέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυτικά έλαια και δημητριακά. Παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και βοηθά τον οργανισμό να επουλώνει πληγές.

Ερευνητές σημείωσαν ότι τα νέα ευρήματα δεν αλλάζουν τις τρέχουσες συμβουλές για την πρόσληψή της αλλά στηρίζουν την ανάγκη νέων ερευνών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του  Copenhagen University Hospital σε 4.092 ανθρώπους 24 έως 77 ετών που ζούσαν στην Κοπεγχάγη.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για τη λειτουργία των πνευμόνων τους με σπιρομέτρηση, ενώ έδωσαν και δείγματα αίματος και απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους.

Οι εξετάσεις αίματος περιέλαβαν δείκτη χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ (dp-ucMGP).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι με δείκτη χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ είχαν χαμηλότερο FEV1 και FVC (δείκτες σπιρομέτρησης) κατά μέσον όρο.

Άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ, επίσης ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι εμφανίζουν ΧΑΠ, άσθμα ή συριγμό.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Κ θα μπορούσε να παίζει ρόλο στο να κρατά υγιείς τους πνεύμονες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε