Πολύ συχνά η εικόνα που προβάλλεται από τα μέσα γύρω από τη γιόγκα είναι εκείνη εξαιρετικά γυμνασμένων ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να κάνουν το κορμί τους κόμπο. Παρότι η πρακτική της γιόγκα έχει πολλά επίπεδα, πρόκειται για μια λίγο-πολύ παραπλανητική προσέγγιση.

Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ. στην περιοχή της Ινδίας και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων και τεχνικών που απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, σωματοδομής, βάρους κτλ.

Τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στην καλύτερη φυσική κατάσταση, την ευελιξία και την απώλεια βάρους αλλά και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, τη μείωση του στρες κτλ. Στο άρθρο που ακολουθεί θα ρίξουμε μια ματιά στους πολλαπλούς τρόπους που η συχνή πρακτική της γιόγκα μπορεί να βελτιώσει συνολικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Τα οφέλη της γιόγκα για την ψυχική μας υγεία

  1. Μείωση του στρες

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Αντί να δούμε πώς η γιόγκα μπορεί να μεταμορφώσει το σώμα μας, ας προσεγγίσουμε το ταξίδι αυτό από μέσα προς τα έξω, πώς δηλαδή η καλύτερη ψυχική υγεία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα πιο υγιές σώμα. Σήμερα η γιόγκα είναι μια αποδεκτή θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους και ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1 στους 7 ενήλικες αντιμετωπίζει κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής, οι οποίες συνδέονται με συναισθήματα θλίψης και άγχους, έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης καθώς και μειωμένη παραγωγικότητα. Οι πρακτικές διαλογισμού και βαθιάς αναπνοής που διδάσκει η γιόγκα συνδέονται με την αποβολή του άγχους, την καλλιέργεια της συνειδητότητας και την αποσυμφόρηση του εγκεφάλου μας.

  1. Ενίσχυση της συνειδητότητας

Η πρακτική της γιόγκα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για άτομα που παλεύουν με διάφορες μορφές εθισμού, από τάσεις υπερκαταναλωτισμού, αλκοολισμού και υπερφαγίας μέχρι εθισμό στον τζόγο ή το ίντερνετ. Η προαγωγή της συνειδητότητας μας φέρνει σε καλύτερη επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, κάτι που μας κάνει λιγότερο έρμαια των αδυναμιών μας και μας βοηθά να παίρνουμε πιο συνειδητές αποφάσεις για τη ζωή. Ο έλεγχος της αναπνοής και η βαθύτερη κατανόηση του ψυχικού μας κόσμου είναι ένας πολύτιμος οδηγός για να κάνουμε καλύτερες επιλογές και να μάθουμε να δουλεύουμε υπέρ μας και όχι εναντίον μας.

  1. Μεγαλύτερη συναισθηματική ευεξία

Αποβάλλοντας την ένταση και το στρες από τη ζωή μας αυτό που μένει είναι μια ηρεμία, μια καθαρή ματιά απέναντι στα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και ένα ισχυρό οπλοστάσιο για να αλλάξουμε όσα μπορούμε. Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής μας βοηθούν όχι μόνο να κοιμόμαστε πιο εύκολα αλλά βελτιώνουν και την ίδια την ποιότητα του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε την επόμενη ημέρα με ξεκούραστο μυαλό και σώμα κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί τις βάσεις για καλύτερη διάθεση, αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων, ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε και μια συνολικότερη αίσθηση συναισθηματικής ευεξίας. Όπως άλλωστε διδάσκει η γιόγκα, τα πάντα συνδέονται.

Τα οφέλη της γιόγκα για το σώμα μας

  1. Καλύτερη φυσική κατάσταση

Σε αντίθεση με άλλες μορφές γυμναστικής που απαιτούν χρόνο και κόπο για να δώσουν καρπούς, τα αποτελέσματα που έχει η γιόγκα στο σώμα γίνονται αμέσως αντιληπτά. Μια στάση που την πρώτη μέρα φαίνεται αδύνατη, γίνεται παιχνιδάκι μετά από λίγες ημέρες. Μέσα από συγκεκριμένες στάσεις τους σώματος, οι οποίες στην πρακτική της γιόγκα είναι γνωστές με την ονομασία άσανα, χτίζουμε όχι μόνο περισσότερη δύναμη αλλά αποκτούμε ευελιξία, καλύτερη ισορροπία και μια συνολική αίσθηση ευεξίας χωρίς να επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις μας.

  1. Ανακούφιση από τους πόνους της καθημερινότητας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί συγκεκριμένα μοτίβα με κακή στάση του σώματος που σε βάθος χρόνου προκαλούν προβλήματα και μας κάνουν επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Έτσι, άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες όρθιοι στη δουλειά τους έχουν πόνους στα πόδια και τη μέση ενώ όσοι εργάζονται σε γραφείο συχνά υποφέρουν από τον αυχένα και την πλάτη τους. Η γιόγκα όχι μόνο περιλαμβάνει στοχευμένες ασκήσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο αλλά η συστηματική πρακτική της ενθαρρύνει την υιοθέτηση μια συνειδητά καλύτερης στάσης του σώματος που μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς και χωρίς τραυματισμούς.

  1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το στρες επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία. Μέσα από τις τεχνικές αναπνοής και τον διαλογισμό που μειώνουν το στρες, η γιόγκα καταπολεμά της φλεγμονές, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Στα πιο γνωστά οφέλη της συγκαταλέγεται η βελτιωμένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ξεκινήστε σήμερα

Ένα λεπτό στρώμα γυμναστικής και άνετα ρούχα αρκούν για να ξεκινήσει κάποιος να κάνει γιόγκα. Δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα. Η γιόγκα μάς προσκαλεί να πάμε όπως είμαστε, χωρίς αρνητικές σκέψεις που μας υποτιμούν. Κάθε στιγμή, κάθε άνθρωπος είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι και η γιόγκα μας δίνει τα εργαλεία για να ξεκινήσουμε ένα ολοκαίνουργιο, συναρπαστικό ταξίδι. Είτε μέσα από ένα ομαδικό πρόγραμμα είτε από την ασφάλεια του σπιτιού σας, δώστε μια ευκαιρία στη γιόγκα και ανακαλύψτε πώς η κίνηση σε συνδυασμό με τη βαθιά αναπνοή μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου