Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μας φτιάξει η διάθεση αν πάμε στην παραλία. Η επαφή με τη φύση, σε κάθε της μορφή, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία - χωρίς να υπολογίζουμε καν τα σωματικά οφέλη που θα μας προσφέρει η κολύμβηση, αλλά και η κίνηση μέσα στο νερό γενικότερα. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Η βιταμίνη D από τον ήλιο μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας

Το φως του ήλιου μπορεί να μας φτιάξει το κέφι, βοηθώντας στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη ρύθμιση της διάθεσης. Μας βοηθά επίσης να παράγουμε βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για τη διάθεσή μας (μεταξύ πολλών ακόμα ρόλων που παίζει στον οργανισμό).

Βέβαια, δέκα λεπτά ήλιου την ημέρα αρκούν για να το καταφέρουμε αυτό. Για περισσότερη ώρα, μην ξεχνάτε να βάζετε τακτικά αντηλιακό.

Η παραλία έχει διαφορετικό αέρα... κυριολεκτικά

Ο καθαρός αέρας είναι ευεργετικός τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα. Οι δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν σε ανοιχτό χώρο (από την κολύμβηση μέχρι την παρέα με φίλους μας κάτω από την ομπρέλα) έχει φανεί ότι έχουν μεγαλύτερο και πιο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία μας σε σχέση με τις ίδιες δραστηριότητες σε κλειστό χώρο.

Η χαλάρωση στην παραλία καταπολεμά το στρες

Ο ίδιος ο χώρος της παραλίας μπορεί να μας βοηθήσει να μη σκεφτόμαστε την καθημερινή μας ζωή πιο αποτελεσματικά. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά μάλλον ένας από αυτούς είναι ότι - για πολύ κόσμο - ένα ταξίδι στην παραλία σημαίνει κυριολεκτικά απομάκρυνση από τον τόπο που μένουμε. Αυτό μπορεί να μας επιτρέπει να νιώθουμε πραγματικά αποσυνδεδεμένοι από τη συνηθισμένη μας ρουτίνα.

Η παραλία είναι καλός χώρος για διαλογισμό

Και αν δεν σας αρέσει να το λέτε διαλογισμό, ας το πούμε "άδειασμα του μυαλού". Μια ήσυχη παραλία μπορεί να σας προκαλέσει αυτό το συναίσθημα πιο εύκολα, αλλά μην υποτιμάτε και τον "λευκό θόρυβο" των υπόλοιπων λουόμενων. Είναι ένας τόπος που λίγο-πολύ όλοι είστε εκεί για τον ίδιο σκοπό, οπότε εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να συγκεντρωθείτε στο οτιδήποτε: Στις φωνές του κόσμου, στην αίσθηση της άμμου ή του νερού - εναλλακτικά, κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ότι, αν μη τι άλλο, το καλοκαίρι έχει και τα καλά του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]