Η Δρ. Heather Sandison, κορυφαία ειδικός στη φροντίδα της νόσου Alzheimer και της σχετικής άνοιας (ADRD), δημοσίευσε πρόσφατα μια πρωτοποριακή μελέτη στο Journal of Alzheimer's Disease, υπογραμμίζοντας σημαντικές βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία  ατόμων με γνωστική έκπτωση. Η μελέτη είναι η δεύτερη που χρησιμοποιεί ένα πολυτροπικό, εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας και προσφέρει περαιτέρω ελπίδα για τη διαχείριση και πιθανή αναστροφή της γνωστικής εξασθένησης.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα με αντικειμενική γνωστική εξασθένηση (OCI), πρόδρομο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η Δρ Σάντισον και η ομάδα της στρατολόγησαν 34 συμμετέχοντες από την περιοχή του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια για να λάβουν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, βασισμένη σε πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στη γνωστική έκπτωση, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής, διατροφική υποστήριξη και φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τακτικές κλινικές επισκέψεις και έλαβαν συνεχή διατροφική υποστήριξη μέσω εβδομαδιαίων τηλεφωνημάτων. Η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τo τεστ Cambridge Brain Sciences (CBS) και τη Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ (MoCA) κατά την έναρξη, έναν, τρεις και έξι μήνες αργότερα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Μετά από έξι μήνες παρέμβασης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία. Οι βαθμολογίες MoCA αυξήθηκαν από 19,6 ± 3,1 σε 21,7 ± 6,2 (p = 0,013), υποδεικνύοντας ενισχυμένη γνωστική απόδοση. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς της γνωστικής κλίμακας του CBS, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της λογικής, της λεκτικής ικανότητας και της συγκέντρωσης.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια