Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος εφήβων που αρχίζουν το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να είναι διαφορετικός από αυτόν όσων δεν το κάνουν.

Ερευνητές του University of Cambridge και του Warwick καθώς και τοι Fudan University στην Κίνα, ανακάλυψαν ότι έφηβοι που άρχισαν να καπνίζουν έως την ηλικία των 14 είχαν σημαντικά λιγότερη φαιά ουσία σε περιοχή του αριστερού μετωπιαίου λοβού.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications, δείχνουν ότι έφηβοι με λιγότερη φαιά ουσία στον αριστερό μετωπιαίο λοβό έχουν λιγότερη νοητική λειτουργία και την τάση περισσότερο να σπάνε τους κανόνες και να αναπτύσσουν βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Ο αριστερός μετωπιαίος λοβός συνδέεται με τη λήψη αποφάσεων και το σπάσιμο των κανόνων. Η φαιά ουσία επεξεργάζεται πληροφορίες και η ανάπτυξή της στους ανθρώπους κορυφώνεται στην εφηβεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν και ότι η δεξιά πλευρά της ίδιας περιοχής του εγκεφάλου είχε επίσης λιγότερη φαιά ουσία στους εφήβους καπνιστές.

Ο δεξιός μετωπιαίος λοβός συνδέεται με την αναζήτηση αισθήσεων και η ομάδα διαπίστωσε ότι συρρικνώνεται στους εφήβους που καπνίζουν τακτικά-που μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και να επηρεάσει τους τρόπους που αναζητούν ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές ελπίζουν τα συνδυαστικά αποτελέσματα να συμβάλλουν στην παρέμβαση και την πρόληψη του καπνίσματος στους εφήβους πριν γίνει εθισμός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας