Οι γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρο μωρό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη 2 εκατομμυρίων κυήσεων στην Αγγλία.

Οι ερευνητές είπαν ότι περίπου 1 στις 10 γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει υπηρεσίες ψυχικής υγείας είχαν πρόωρο τοκετό, έναντι 1 στις 15 που δεν χρησιμοποίησαν.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry, εντόπισε σχέση μεταξύ της σοβαρότητας των προβλημάτων ψυχικής υγείας και ανεπιθύμητων εκβάσεων κατά τον τοκετό.

Οι γυναίκες που είχαν νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν καμία επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Οι γυναίκες με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα μωρό που ήταν μικρό για την ηλικία κύησης, ανέφερε ο Guardian – συγκεκριμένα, 75 ανά 1.000 γεννήσεις, σε σύγκριση με 56 ανά 1.000 γεννήσεις.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν αξιολογήσεις ψυχικής υγείας το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των θανάτων των μητέρων, των θνησιγενών γεννήσεων, των πρόωρων τοκετών και των λιποβαρών μωρών, δήλωσε στον Guardian η Louise Howard, του King's College του Λονδίνου.

«Η ίδια η ψυχική ασθένεια είναι πιθανό να σχετίζεται με ορισμένες από αυτές τις δυσμενείς εκβάσεις, επειδή επηρεάζει το σύστημα του στρες και επομένως είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα», δήλωσε. «Αλλά σχετίζεται και με άλλους παράγοντες. Εάν έχετε ψυχική ασθένεια, είναι πιο πιθανό να καπνίζετε επειδή αισθάνεστε άγχος. Το ίδιο και με τη χρήση  ουσιών. Και υπάρχουν και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η ενδοοικογενειακή βία, το ιστορικό παιδικής κακοποίησης ή η φτώχεια».

 

Πηγές:
The Lancet Psychiatry,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά