Το να ξεχνάμε πράγματα πού και πού δεν είναι αφύσικο. Άλλωστε, ένας εγκέφαλος μπορεί να χωράει αμέτρητες πληροφορίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολα προσβάσιμες. Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας τείνει να επιβραδύνει και να προκαλεί κάποια προσωρινή καθυστέρηση στη μνήμη. Είναι όμως αυτό λόγος ανησυχίας;

Το να μπείτε σε ένα δωμάτιο και για μια στιγμή να ξεχάσετε τι θέλατε να κάνετε εκεί είναι φυσιολογικό και θα συμβεί λίγο-πολύ σε όλους. Είναι όμως λάθος να πιστεύετε ότι ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί δείγμα άνοιας.

Γνωρίζουμε ότι η άνοια επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών έχουν κάποια μορφή άνοιας και ο κίνδυνος να αναπτύξετε άνοια αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Αλλά η άνοια έχει ποικίλες αιτίες και καθεμία από αυτές φέρει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές σας ικανότητες, την ψυχική και τη σωματική σας υγεία.

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια της άνοιας;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι άνοιας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα που αναπτύσσουν άνοια εμφανίζουν σχετικά παρόμοια συμπτώματα νωρίς που χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όχι μόνο να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητά σας να σκέφτεστε και να ενεργείτε καθαρά, αλλά μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.

Χάνεστε σε γνωστά μέρη

Όλοι μας έχουμε χαθεί κάποια στιγμή όταν πήραμε λάθος δρόμο. Αλλά η άνοια μπορεί να κάνει ανθρώπους να περιπλανιούνται ή να μπερδεύονται και να χάνονται σε περιβάλλοντα που είναι γνωστά.

Ξεχνάτε πρόσφατες συζητήσεις

Αν ανακαλύψετε ότι ξεχνάτε συνομιλίες που είχατε πριν από λίγα λεπτά ή ώρες ή δυσκολεύεστε να βρείτε το όνομα κάποιου κοντινού σας προσώπου, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα παθήσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, όπου ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποθηκεύσει καλά τις νέες πληροφορίες.

Δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές

Αν κάνετε πάντα τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο ή τηρείτε πάντα το ίδιο πρόγραμμα, το να παρατηρήσετε ανεπαίσθητες αλλαγές στη συμπεριφορά σας μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Αλλά όταν αναπόφευκτα προκύπτουν αλλαγές που σας βγάζουν εκτός πορείας, τότε μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται σημάδια άνοιας. Το πιο συχνό παράδειγμα είναι όταν χρειάζεται να πάρετε κάποιο νέο φάρμακο και βλέπετε συνεχώς ότι το ξεχνάτε.

Δυσκολία με οικονομικά - και μαθηματικά γενικότερα

Αν στο παρελθόν ήσασταν καλοί με τους αριθμούς, αλλά δυσκολεύεστε να κάνετε απλούς υπολογισμούς όταν πληρώνετε λογαριασμούς ή κάνετε τα οικονομικά σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό. Η αδυναμία προσοχής ακόμη στις λεπτομέρειες ή η δυσκολία στη λογική είναι κοινά συμπτώματα της άνοιας.

Αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά

Κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο για πράγματα που απολάμβανε στο παρελθόν. Μπορεί να μην θέλει να είναι τόσο πολύ κοντά σε ανθρώπους. Μπορεί να μην βρίσκει ευχαρίστηση στα πράγματα όσο παλιά. Και θα μπορούσε επίσης να εκνευρίζεται ή να ανησυχεί πιο εύκολα. Αν δεν είχατε ποτέ ιστορικό με άγχος ή κατάθλιψη αλλά αντιμετωπίζετε αυτές τις καταστάσεις αργότερα στη ζωή σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι άνοιας.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]