Ερευνα σε 15.000 ανθρώπους έδειξε ότι η καλή σωματική φόρμα συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESC Congress 2023 και έρευνα περιέλαβε 15.450 ανθρώπους χωρίς κολπική μαρμαρυγή που υποβλήθηκαν σε τεστ με διάδρομο μεταξύ  2003 και 2012.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 55 χρόνια και το 59% ήταν άντρες. Η φόρμα τους αξιολογήθηκε με το πρωτόκολλο Bruce, στο οποίο ζητείται από τους συμμετέχοντες να περπατούν πιο γρήγορα και με πιο απότομη κλίση σε διαδοχικά τρίλεπτα στάδια.

Η φόρμα μετρήθηκε σύμφωνα με το ποσοστό ξόδευσης ενέργειας που εκφραζόταν με μεταβολικά ισοδύναμα (METs).

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τυχόν έναρξη κολπικής μαρμαρυγής, εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος ή θάνατο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις σχέσεις μεταξύ φόρμας και κολπικής μαρμαρυγής, εγκεφαλικού επεισοδίου και σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων.

Σε διάστημα 137 μηνών, 515 συμμετέχοντες  (3.3%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή. Κάθε αύξηση MET στο τεστ με τον διάδρομο συνδεόταν με 8% χαμηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, 12% χαμηλότερο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 14% χαμηλότερο για σοβαρό καρδιαγγειακό συμβάν.

Η πιθανότητα κάποιος να μην εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή σε διάστημα 5 ετών ήταν 97,1%, 98,4% και 98,4% στις ομάδες χαμηλής, μέτριας και υψηλής φόρμας.

Ο Dr. Shih-Hsien Sung, του National Yang Ming Chiao Tung University, στην Ταιπέι, δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλη έρευνα με αντικειμενική μέτρηση της φόρμας και 11 χρόνια παρακολούθησης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η καλή φόρμα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά