Ερευνητές του UCL και του Moorfields Eye Hospital εντόπισαν δείκτες που υποδηλώνουν την παρουσία νόσου του Πάρκινσον 7 χρόνια πριν την κλινική εμφάνισή της.

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται αυτά τα ευρήματα αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση και αποκτήθηκαν από τη μεγαλύτερη έρευνα στην απεικόνιση αμφιβληστροειδούς για τη νόσο του Πάρκινσον.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology και εντόπισε δείκτες της νόσου Πάρκινσον σε απεικονιστικές εξετάσεις οφθαλμών με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Η ανάλυση των στοιχείων από τη βάση δεδομένων AlzEye επαναλήφθηκε με τη βάση UK Biobank.

Η χρήση αυτών των μεγάλων βάσεων επέτρεψε στην ομάδα να εντοπίσει τους δείκτες.

Οι γιατροί γνωρίζουν από καιρό ότι τα μάτια είναι ‘’παράθυρο’’ για το υπόλοιπο σώμα δίνοντας πληροφορίες για πολλά θέματα που αφορούν την υγεία.

Εικόνες υψηλής ευκρίνειας του αμφιβληστροειδούς είναι μέρος ρουτίνας στην περίθαλψη των ματιών, ιδιαίτερα τρισδιάστατη απεικόνιση (οπτική τομογραφία συνοχής), η οποία σε λιγότερο από 1 λεπτό μπορεί να παράξει μια διατομή του αμφιβληστροειδούς με απίστευτη λεπτομέρεια.

Αν και ακόμα οι ερευνητές δεν μπορούν να προβλέψουν αν κάποιος θα εμφανίσει την πάθηση ελπίζουν ότι η μέθοδος σύντομα θα γίνει εργαλείο πριν τις εξετάσεις για ανθρώπους με κίνδυνο να την εμφανίσουν.

Η έρευνα επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές για σημαντικά λεπτότερο ο εσωτερικό δικτυωτό στρώμα γαγγλιακών κυττάρων (GCIPL)  και για πρώτη φορά ανακάλυψε πιο λεπτό  εσωτερικό πυρηνικό στρώμα.

Εδειξε επίσης ότι μειωμένη πάχυνση αυτών των στρωμάτων συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου