Nέα μελέτη προβλέπει ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν με οστεοαρθρίτιδα, την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, έως το 2050. Επί του παρόντος, το 15% των ατόμων ηλικίας 30 ετών και άνω εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα. Η έρευνα, του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). που δημοσιεύτηκε σήμερα στο The Lancet Rheumatology, αναλύει δεδομένα 30 ετών για την οστεοαρθρίτιδα (1990–2020) τα οποία καλύπτουν περισσότερες από 200 χώρες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες λόγω τριών βασικών παραγόντων: της γήρανσης, της αύξησης του πληθυσμού και της παχυσαρκίας. Το 1990, 256 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν οστεοαρθρίτιδα. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 595 εκατομμύρια άτομα ( αύξηση 132% από το 1990). Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να πλησιάσει το όριο του 1 δισεκατομμυρίου.

Οι πιο συχνές περιοχές του σώματος για οστεοαρθρίτιδα είναι τα γόνατα και τα ισχία. Μέχρι το 2050, η οστεοαρθρίτιδα προβλέπεται να αυξηθεί κατά τα ακόλουθα ποσοστά με βάση τις προβληματικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

• Γόνατο +74,9%

• Χέρι +48,6%

• Ισχίο +78,6%

• Άλλα (π.χ. αγκώνας, ώμος) +95,1%

Περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες αναμένεται να συνεχίσουν να πάσχουν. Το 2020, το 61% των περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας αφορούσε γυναίκες έναντι 39% στους άνδρες. 

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία ή ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα. Εάν η παχυσαρκία μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στον παγκόσμιο πληθυσμό, το βάρος της οστεοαρθρίτιδας θα μειωνόταν περίπου κατά 20%. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η παχυσαρκία έχει παίξει μεγαλύτερο ρόλο με την πάροδο του χρόνου καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί.

Κατά το πρώτο έτος της μελέτης το 1990, η παχυσαρκία ευθυνόταβ για το 16% της αναπηρίας λόγω οστεοαρθρίτιδας, η οποία αυξήθηκε στο 20% το έτος 2020.

 

Πηγές:
The Lancet Rheumatology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εφημερίες γιατρών
Αϋπνία: Επιπτώσεις στην καθημερινότητα και σε βάθος χρόνου
Άδ. Γεωργιάδης: Οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ θα αιτηθούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο