Οι ώρες αδράνειας στην παιδική ηλικία θα μπορούσαν να οδηγούν σε καρδιακή προβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESC Congress 2023.

Η έρευνα έδειξε ότι ο χρόνος καθιστικής ζωής που συσσωρευόταν από την παιδική ηλικία έως τη νεαρή ενήλικο ζωή συνδεόταν με καρδιακή βλάβη ακόμα και σε αυτούς με φυσιολογικό βάρος και πίεση.

Ο Dr. Andrew Agbaje του University of Eastern Finland, δήλωσε ότι όλες αυτές οι ώρες που περνούν μπροστά στην οθόνη οι νέοι αθροίζονται σε μια πιο βαριά καρδιά και αυτό αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Στην ηλικία των 11 ετών, τα παιδιά φορούσαν smartwatch για 7 ημέρες για να διαπιστωθεί πόσο δραστήρια ήταν. Αυτό επαναλήφθηκε στην ηλικία των 15 και 24 ετών.

Tο βάρος της αριστερής κοιλίας αξιολογήθηκε στην ηλικία των 17 και 24 ετών και αναφέρθηκε σε γραμμάρια ως προς το ύψος (g/m).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ χρόνου καθιστικής ζωής μεταξύ 11 και 24 ετών και μετρήσεων καρδιάς μεταξύ 17 και 24 ετών.

Η έρευνα περιέλαβε 766 παιδιά από τα οποία το 55% ήταν κορίτσια και το 45% αγόρια.

Στην ηλικία των  11 ετών τα παιδιά κάθονταν για 362 λεπτά την ημέρα κατά μέσον όρο και στην εφηβεία για 474 λεπτά την ημέρα. Στην ηλικία των 24 ο χρόνος είχε αυξηθεί σε 531 λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξανόταν κατά 169 λεπτά κατά μέσον όρο την ημέρα, μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της αρχής της ενήλικης ζωής.

Κάθε αύξηση ενός λεπτού από τα 11 έως τα 24 χρόνια συνδεόταν με αύξηση 0,004 g/m στη μάζα αριστερής κοιλίας μεταξύ 17 και 24 ετών.

Όταν πολλαπλασιάζεται με 169 λεπτά επιπλέον αδράνειας, αυτό ισοδυναμεί με 0,7 g/m καθημερινή αύξηση- ισοδύναμο με αύξηση 3 γρ. στη μάζα της αριστερής κοιλίας μεταξύ των μετρήσεων που είχαν γίνει στη μέση αύξηση του ύψους.

O Dr. Agbaje δήλωσε ότι τα παιδιά έκαναν  καθιστική ζωή για περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα και αυτό αυξήθηκε κατά 3 ώρες όταν έγιναν ενήλικες. Η έρευνα δείχνει ότι η συσσώρευση χρόνου αδράνειας συνδέεται με καρδιακή βλάβη άσχετα από το βάρος και την αρτηριακή πίεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]