Το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την δραματική επιχείρηση εκκένωσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης υπό την απειλή της πυρκαγιάς που "έγλυφε" την περίμετρό του, 28 αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του νότιου Έβρου έδωσαν ραντεβού στο δημαρχείο και μεταφέρθηκαν με βαν στο νοσοκομείο Κομοτηνής για την προγραμματισμένη αιμοκάθαρση. Από την πλευρά τους οι καρκινοπαθείς του νομού ενημερώθηκαν πως οι προγραμματισμένες θεραπείες αυτών των ημερών αναβάλλονται.

Σε αυτές τις δύο ομάδες ασθενών θα δοθεί η προτεραιότητα ενόψει της επαναλειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που αποφασίστηκε να γίνει σταδιακά, αρχής δεδομένης από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης (φωτογραφία), βρέθηκε ξανά στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη και σε συνεργασία με τη διοίκηση αξιολόγησε την κατάσταση, σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας, που έλαβε τις σχετικές αποφάσεις σε συνεννόηση με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστσίας. Ο κ.Τσαλικάκης μιλά στο iatronet.gr για το πλάνο σταδιακής επαναφοράς του μεγάλου νοσοκομείου σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας, αλλά και για τον σχεδιασμό επιστροφής των ασθενών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία γειτονικών νομών κατά τη νυχτερινή επιχείρηση τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νικόλαος Νικολέττος (φωτογραφία), περιγράφει στο iatronet.gr πώς βίωσε την εμπειρία της εκκένωσης, ενώ οι  Σύλλογοι Νεφροπαθών και Καρκινοπαθών καταθέτουν την οπτική των ασθενών για την πρωτοφανή κατάσταση που βίωσε η ακριτική περιοχή.

Ποια τμήματα ξεκινούν πρώτα

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του νοσοκομείου από τις 6 μ.μ. της ίδιας μέρας, με την επαναφορά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών από το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης - όπου είχε μεταφερθεί προσωρινά - στο ΠΓΝΑ.

"Η επανεκκίνηση αφορά τους νέους ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται στο ΤΕΠ και είναι όλοι οι γιατροί εκεί για να τους υποστηρίξουν. Το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε ότι εκεί θα μεταφέρει τα περιστατικά για μια γέννα, ένα τροχαίο ή κάποιο άλλο έκτακτο περιστατικό", εξηγεί στο iatronet.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, διευκρινίζοντας ότι η επιστροφή των ασθενών που μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία θα ακολουθήσει και θα γίνει σταδιακά.

"Η επιστροφή δεν θα γίνει με τον επείγοντα τρόπο που έγινε το βράδυ της Δευτέρας. Θα οργανωθεί με βάση τα πρωτόκολλα που γνωρίζουν οι γιατροί. Τα υψηλής βαρύτητας θα έρθουν κατά προτεραιότητα, τα πιο ελαφριά μπορούν να παραμείνουν εκεί, ή και να πάρουν εξιτήριο από τα άλλα νοσοκομεία. Θα φέρουμε αυτά που έχουν κάποιες εξειδικευμένες θεραπείες που πρέπει να συνεχίσουν αυτό που έκαναν στην Αλεξανδρούπολη", σημειώνει ο κ. Τσαλικάκης.

Σε πρώτη προτεραιότητα, προσθέτει, μπαίνουν οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, οι οποίοι από το πρωί της Πέμπτης επιστρέφουν κανονικά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, καθώς και οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που επίσης επιστρέφουν στο ΠΓΝΑ.

Επαναλειτουργεί ο Τεχνητός Νεφρός

Στη διάρκεια της κρίσης, οι νεφροπαθείς της Αλεξανδρούπολης και του νότιου Έβρου μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση στην Κομοτηνή, ενώ αυτοί του Βόρειου Έβρου εξυπηρετήθηκαν από το νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Όπως ανέφερε στο iatronet.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών, Αμαλία Ζαρκάδη, οι περίπου 70 αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς της περιοχής έδειξαν κατανόηση παρά την ταλαιπωρία τους, αναγνωρίζοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι αναμένοντας την ομαλοποίηση. "Ξέραμε κι εμείς οι ίδιοι ότι θα ταλαιπωρηθούμε γιατί είμαστε έξτρα στο πρόγραμμα της μονάδας της Κομοτηνής. Δεν είναι τόσα τα μηχανήματα που να μπορέσουν να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις όλες ταυτόχρονα, ούτε θα βγάλουμε τους εκεί ασθενείς για να μπούμε εμείς, φιλοξενούμενοι πάμε", επισήμανε.

Επαναπρογραμματίζονται οι χημειοθεραπείες

Οι ογκολογικοί ασθενείς που είχαν προγραμματισμένες θεραπείες στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας στο ΠΓΝΑ, ενημερώθηκαν για την αναβολή τους την Τρίτη και την Τετάρτη. Το πρωί της Τετάρτης, όπως ανέφερε στο iatronet.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου "ΣυνεχίΖΩ", Αναστασία Σπυρίδου, ενημερώθηκαν και πάλι ότι οι θεραπείες δεν θα γίνονταν και την Πέμπτη. Ωστόσο, το απόγευμα τα δεδομένα άλλαξαν και μετά την απόφαση για επαναλειτουργία, άρχισαν να ειδοποιούνται για τον προγραμματισμό των ραντεβού τους.

"Επικοινωνεί η Γραμματεία της Ογκολογικής Κλινικής με όλους τους ασθενείς που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού για θεραπείες αυτή την εβδομάδα και τους ενημερώνει έναν - έναν", λέει η κ.Σπυρίδου, προσθέτοντας πως αυτό που θέλουν πρωτίστως οι ασθενείς είναι η ασφάλεια των θεραπειών τους. "Δεν είναι ‘άντε να μαζευτούμε, να μπούμε στο νοσοκομείο’. Εφόσον οι γιατροί μας διαβεβειώνουν ότι μπορούμε να περιμένουμε κάποιες μέρες χωρίς κάποια επίπτωση στην πορεία της νόσου, εμείς θα το ακούσουμε και θα το δεχτούμε", προσθέτει.Κατά μέσο όρο στην Ογκολογική γίνονται 60 ως 70 χημειοθεραπείες ημερησίως.

"Δεν περίμενα ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο"

Το πρωί της Τετάρτης τα συνεργεία καθαριότητας δούλευαν πυρετωδώς σε όλους τους χώρους νου νοσοκομείου, με τη διοίκηση και τα επιτελικά στελέχη να βρίσκονται σε αναμονή των εντολών για τον χρόνο επαναλειτουργίας.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητής, Νικόλαος Νικολέττος, ανέφερε στο iatronet.gr πως η κατάσταση του ατμοσφαιρικού αέρα ήταν σημαντικά βελτιωμένη, με μια ήπια μόνο μυρωδιά να παραμένει, και πως το μόνο που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη επαναλειτουργία ήταν ο φόβος αναζωπύρωσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως συγκλογιστικά όσα βίωσαν ο ίδιος, οι συνεργάτες του και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας επιχείρησης εκκένωσης. "Ήταν κάτι μοναδικό, συγκλονιστικό, βλέπαμε τις φλόγες να μας πλησιάζουν πάρα πολύ. Υπήρχε ο ατομικός φόβος του καθενός μήπως κινδυνεύσει, αλλά ενωθήκαμε όλοι στον κοινό στόχο να προστατεύσουμε τους ασθενείς και να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια", είπε και πρόσθεσε: "Δεν περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε ποτέ. Η εκκένωση ενός τόσο μεγάλου τριτοβάθμιου νοσοκομείου είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αποκτήσαμε μια εμπειρία για το πώς μπορεί να γίνει αυτό σε έκτακτες ανάγκες. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό που λειτούργησε συγκροτημένα και το έφερε σε πέρας χωρίς να κινδυνεύσει κανένας ασθενής".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τραμπ: Θα καταργήσω τα επικίνδυνα παιδιατρικά εμβόλια
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης
Επίσκεψη Δημήτρη Βαρτζόπουλου στην Κύπρο