Η εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της είναι πράγματα που συζητιούνται αρκετά. Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε για τις εξάψεις, τη νυχτερινή εφίδρωση αλλά και τις πιθανές αλλαγές στη διάθεση που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σε αυτή την περίοδο της ζωής της. Υπάρχουν όμως και μερικά συμπτώματα που δεν είναι τόσο συνηθισμένα, και "γλιτώνουν" από το ραντάρ του περισσότερου κόσμου. Ας μάθουμε για αυτά.

Όχι ζέστη, κρύο

Ακριβώς όπως η έξαψη μπορεί να διαρκέσει για λίγη ώρα και να σας ενοχλήσει, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: Μια ξαφνική αίσθηση κρύου. Αν και συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένη το πρωί. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβεί και μετά από μια έξαψη, όσο ο οργανισμός προσπαθεί να επαναφέρει την κανονική του θερμοκρασία.

Αισθήματα θυμού

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευερεθιστότητα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα περιεμμηνόπαυσης για έως και 70% των γυναικών. Αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι το πηγαίνετε ένα βήμα πιο πέρα από το να αισθάνεστε εκνευρισμό: Μπορεί να αισθάνεστε ξαφνικά πολύ έντονο θυμό και να νιώθετε στα όρια να ξεσπάσετε. Αυτού του είδους οι εναλλαγές της διάθεσης είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία βοηθά στον έλεγχο της διάθεσής σας. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων και σεροτονίνης μειώνονται, γίνεται πιο δύσκολο να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Αίσθηση ότι περπατάει κάτι επάνω σας

Φαγούρα, ενόχληση και μια δυσάρεστη αίσθηση ότι έχετε κάτι σαν έντομο να περπατάει επάνω σας; Αυτό μπορεί να είναι σημάδι της περιεμμηνόπαυσης. Είναι μία από τις πολλές δερματικές παθήσεις που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Πρόκειται για ακόμα ένα περίεργο σύμπτωμα λόγω χαμηλών οιστρογόνων. Καθώς τα επίπεδα αυτής της ορμόνης πέφτουν, τόσο πέφτουν και τα επίπεδα της πρωτεΐνης κολλαγόνου που τονώνει το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα και φαγούρα.

Ορμονική τριχόπτωση και αραίωση

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι μια ανησυχία κατά την εμμηνόπαυση. Και πάλι, αυτό οφείλεται σε πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων σας. Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή γίνονται πιο λεπτά λόγω της εμμηνόπαυσης, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε απαλά σαμπουάν και ενυδατικά κοντίσιονερ και αποφύγετε το πιστολάκι. Η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει αν τα μαλλιά σας αρχίσουν να αραιώνουν. Συγκεκριμένα, η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου, ιωδίου, βιταμινών Β ή ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με την τριχόπτωση.

Βουητό στα αυτιά

Οι εμβοές (κοινώς το βουητό στα αυτιά μας) είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην εμμηνόπαυση, και ας μην μιλάμε συχνά για αυτό. Κανονικά δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί και είναι επίσης αποτέλεσμα των ορμονικών σας αλλαγών. Η διαχείριση του άγχους και η αποφυγή δυνατών θορύβων επίσης θα βοηθήσουν σημαντικά.

Ξηροστομία

Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του σάλιου. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων σας αρχίσουν να πέφτουν, αυτό μπορεί να επηρεάσει το στόμα και την υγεία των δοντιών σας και να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ξηροστομία και αίσθηση καψίματος. Η εμμηνόπαυση είναι μία από τις αιτίες της ξηροστομίας, αλλά μπορεί να την προκαλέσουν και άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, το σύνδρομο Sjögren και ορισμένα φάρμακα. Επισκεφτείτε έναν γιατρό αν παλεύετε με χρόνια ξηροστομία.

Ξηροφθαλμία με κνησμό

Η ξηροφθαλμία είναι ακόμα ένα σύμπτωμα συχνό κατά την εμμηνόπαυση, για το οποίο όμως δεν μιλάμε πολύ. Η πτώση των επιπέδων των ορμονών μπορεί να επηρεάσει τους αδένες στα βλέφαρά σας που κρατούν τα μάτια σας υγρά. Οι αδένες παράγουν λιγότερο υγρό και λάδι, με αποτέλεσμα τα μάτια σας να ξεραίνονται πιο εύκολα. Οι θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες και ζεστές κομπρέσες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]