Η ριβοφλαβίνη, αλλιώς βιταμίνη Β2, είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτές οι βιταμίνες συνεργάζονται για να μετατρέψουν τους υδατάνθρακες από τα τρόφιμα σε καύσιμα για το σώμα σας. Η βιταμίνη Β2 βοηθά επίσης στην απελευθέρωση ενέργειας από τις πρωτεΐνες.

Τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου σας παράγουν μικρές ποσότητες ριβοφλαβίνης. Αλλά το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα για να λειτουργήσει. Γι' αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή μέσα από τη διατροφή σας κάθε μέρα. Το σώμα σας χρειάζεται ριβοφλαβίνη για να διασπάσει τους υδατάνθρακες από τα τρόφιμα. Αυτή η διαδικασία βοηθά τα κύτταρά σας να λάβουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Β2 προσφέρει επίσης αυτά τα τέσσερα οφέλη για την υγεία:

Προλαμβάνει τις ημικρανίες

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ριβοφλαβίνης, της λειτουργίας των μιτοχονδριακών κυττάρων και των ημικρανιών. Τα μιτοχόνδρια είναι οι δημιουργοί ενέργειας του σώματός σας. Η ριβοφλαβίνη μπορεί επίσης να μειώσει το στρες και να ελαχιστοποιήσει τη φλεγμονή των νεύρων που συμβάλλει στις ημικρανίες. Τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα μελέτες είναι αισιόδοξα, και ιδιαίτερα στα παιδιά. Αν υποφέρετε συχνά από ημικρανίες, ρωτήστε τον γιατρό σας κατά πόσο θα ήταν καλό να δοκιμάζατε ένα συμπλήρωμα ριβοφλαβίνης προληπτικά.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ριβοφλαβίνη εμποδίζει τις καρκινογόνες ουσίες να βλάψουν τα κύτταρα. Όμως τα ευρήματα της έρευνας δεν είναι απόλυτα. Μια μελέτη παρατήρησης του Women’s Health βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν περισσότερη ριβοφλαβίνη στη διατροφή τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει σχέση μεταξύ των δύο. Μια άλλη μελέτη διερεύνησε την επίδραση της ριβοφλαβίνης στον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που καπνίζουν. Όμως τα ευρήματα ήταν ασαφή και οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα χρειάζονταν περισσότερη έρευνα.

Προστατεύει την όρασή σας

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Β2 και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη. Τα άτομα με σοβαρή, παρατεταμένη ανεπάρκεια βιταμίνης Β2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καταρράκτη.

Προλαμβάνει την αναιμία

Η ριβοφλαβίνη βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο. Η μη λήψη αρκετής ριβοφλαβίνης, συνεπώς, θέτει το σώμα σας σε κίνδυνο για σιδηροπενική αναιμία. Οι έγκυες και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από αναιμία λόγω ανεπάρκειας ριβοφλαβίνης.

Πόση ριβοφλαβίνη χρειαζόμαστε κάθε μέρα;

Η ποσότητα ριβοφλαβίνης σε mg που χρειάζεστε κάθε μέρα εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Ποιες τροφές έχουν ριβοφλαβίνη;

Αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί

Βοδινό, χοιρινό, στήθος κοτόπουλου και κρέατα οργάνων.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι και τυρί

Αυγά

Ψάρια, όπως ο σολομός

Όσπρια

Λαχανικά, όπως το σπανάκι

Μανιτάρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]