Ερευνητές του University of Oxford, ανέπτυξαν νέο μοντέλο που προβλέπει με αξιοπιστία την πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει και στη συνέχεια να πεθάνει από καρκίνο μαστού εντός δεκαετίας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health, ανέλυσε στοιχεία 11,6 εκατομμυρίων γυναικών 20–90 ετών από το 2000 έως το 2020. Οι γυναίκες δεν είχαν ιστορικό καρκίνου στο μαστό ή προκαρκινική κατάσταση.

Tο νέο μοντέλο προβλέπει τον δεκαετή συνδυαστικό κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει και να πεθάνει από καρκίνο μαστοί. Ο εντοπισμός γυναικών με την υψηλότερη πιθανότητα για μοιραίο καρκίνο θα μπορούσε να βελτιώσει τα προγράμματα εξετάσεων.

Αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να προσκληθούν να ξεκινήσουν νωρίτερα να εξετάζονται, να εξετάζονται  πιο συχνά ή να εξετάζονται με διαφόρων ειδών απεικονιστικές εξετάσεις.

Τέτοια εξατομικευμένη προσέγγιση θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τους θανάτους από καρκίνο μαστού, αποφεύγοντας μη αναγκαίες εξετάσεις σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου.

Η Julia Hippisley-Cox, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντική νέα έρευνα που πιθανόν προσφέρει νέα προσέγγιση στην εξέταση.

Οι ερευνητές δοκίμασαν 4 τεχνικά διαφορετικά μοντέλα για την πρόβλεψη του κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο μαστού. Δυο είχαν βάση πιο παραδοσιακά μοντέλα και 2 χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση.

Όλα τα μοντέλα περιέλαβαν τους ίδιους τύπους στοιχείων, όπως ηλικία, ύψος, ιστορικό καπνίσματος, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό και χρήση ορμονικής θεραπείας.

Tα μοντέλα αξιολογήθηκαν για την ικανότητα πρόβλεψης κινδύνου με ακρίβεια γενικά και σε διάφορες ομάδες γυναικών, όπως διαφορετικής εθνικότητας και ηλικίας.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα στατιστικό μοντέλο, μοντέλα παλινδρόμησης με την παρουσία ανταγωνιστικών κινδύνων, είχε την καλύτερη απόδοση. Προέβλεπε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιες γυναίκες θα αναπτύξουν και θα πεθαίνουν από καρκίνο μαστού εντός δέκα ετών. Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης ήταν λιγότερο ακριβή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου