Μικρά μόρια που παράγονται φυσιολογικά στα νεφρά είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας για μελλοντική νεφρική ανεπάρκεια σε ανθρώπους με διαβήτη έναντι των συμβατικών –πρωτεΐνη στα ούρα-και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο έγκαιρη διάγνωση και αγωγή, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα του  University of Texas Health Science Center at San Antonio δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation και έδειξε ότι επίπεδα αδενίνης-μεταβολίτη που παράγεται τα νεφρά- στα ούρα ήταν προγνωστικός και αιτιώδης δείκτης επικείμενης προοδευτικής νεφρικής ανεπάρκειας σε ανθρώπους με διαβήτη.

Η έρευνα χρησιμοποίησε τεχνική βιοψίας νεφρών που αναπτύχθηκε από το UT Health San Antonio, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να εντοπίσουν τις τοποθεσίες της αδενίνης και άλλων μικρών μορίων σε νεφρικούς ιστούς, που οδηγούν κύτταρα είτε σε υγιή κατεύθυνση είτε σε μοτίβο νόσου.

Ανακάλυψαν ότι η αδενίνη ήταν παρούσα γύρω από αγγεία με ουλές στα νεφρά και γύρω από σωληνωτά νεφρικά κύτταρα που είχαν καταστραφεί και ότι υψηλά επίπεδα συνδέονταν με θνησιμότητα από όλα τα αίτια στους συμμετέχοντες, δείχνοντας ότι ο μεταβολίτης επηρέαζε και άλλα μέρη του σήματος.

Η έρευνα περιέλαβε 1.200 ασθενείς από διάφορες εθνικότητες, όπως Αφροαμερικανούς, Λατίνους και Καυκάσιους στις ΗΠΑ, με χωριστή έρευνα σε Αμερικανο-ινδικό πληθυσμό. Tα ευρήματα ότι υψηλή αδενίνη στα ούρα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας ήταν σταθερά στους πληθυσμούς της έρευνας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή η συνήθης προσέγγιση της εξέτασης για πρωτεΐνη στα ούρα, ή αλβουμίνη,  είναι αναποτελεσματική έως στους μισούς διαβητικούς ασθενείς που στη συνέχεια εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια.

Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν οι ασθενείς είναι σε σημείο 5-10 χρόνων πριν τη νεφρική ανεπάρκεια, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Kumar Sharma.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά