Τώρα που πλησιάζει η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς γονείς: Μήπως το παιδί μου σηκώνει περισσότερο βάρος απ' ό,τι πρέπει; Οι ειδικοί συνιστούν ότι ένα σακίδιο δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από το 10-15% του βάρους του παιδιού σας.

Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος είναι να ζυγίσετε το παιδί σας και να το συγκρίνετε με το βάρος του σακιδίου του.

 Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει όμως ένα βαρύ σακίδιο;

Ένα βαρύ σακίδιο μπορεί να κάνει περισσότερα από το να προκαλεί προσωρινή ενόχληση στο παιδί σας πηγαίνοντας και γυρνώντας από το σχολείο. Στην πραγματικότητα, ο λόγος που είναι σημαντικό να τηρείτε το συνιστώμενο βάρος είναι επειδή μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα.

 Η υπέρβαση του ιδανικού βάρους μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά προβλήματα στην πλάτη και καταπόνηση γύρω από το λαιμό και τους ώμους. Με την πάροδο του χρόνου η στάση του παιδιού σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί αν γέρνει είτε πολύ προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω για να αντισταθμίσει τη βαρύτητα του σάκου ή ως αντίδραση στην άνιση κατανομή βάρους.

 Εκτός από το να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κουβαλά το κατάλληλο βάρος κάθε μέρα στο σχολείο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνει ασφαλές.

 Ταιριάξτε το σακίδιο με το παιδί

Αρχικά είναι σημαντικό να έχετε ένα σακίδιο πλάτης στο κατάλληλο μέγεθος για το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα σακίδιο για ένα παιδί και όχι για έναν ενήλικα, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το συνολικό βάρος που κουβαλάει. Και αποφύγετε τις τσάντες ταχυδρόμου: Είναι σίγουρη συνταγή για πόνο στη πλάτη.

 Αποφασίστε τι μπορεί να μείνει σπίτι κάθε μέρα

Ένας άλλος σίγουρος τρόπος για να ελαφρύνετε το βάρος που κουβαλάει το παιδί σας είναι απλώς να καταλάβετε ποια βιβλία χρειάζονται πραγματικά στο σχολείο εκείνη την ημέρα. Οι πιθανότητες είναι ότι το παιδί σας δεν θα χρειάζεται κάθε σχολικό βιβλίο και σημειωματάριο κάθε σχολική μέρα.

 Αγοράστε σακίδιο με φαρδιούς ιμάντες και ενισχυμένες πλάτες

Βεβαιωθείτε ότι το σακίδιο του παιδιού σας έχει καλό σύστημα υποστήριξης. Σακίδια πλάτης με στενούς ιμάντες που "σκάβουν" στους ώμους του παιδιού μπορεί να επηρεάσουν τα νεύρα και την κυκλοφορία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια.

 Κατανείμετε το βάρος ομοιόμορφα

Μπορείτε επίσης να εξισορροπήσετε το βάρος που κουβαλάει το παιδί σας κατανέμοντας σωστά το περιεχόμενο του σάκου. Τοποθετήστε μεγαλύτερα, βαρύτερα σχολικά βιβλία πιο κοντά στο σώμα του παιδιού σας, ώστε όταν τρέχει και αιωρείται, η φυγόκεντρος δύναμη του σακιδίου να μην προκαλεί απώλεια ισορροπίας (άρα και κίνδυνο πτώσης).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε