Ειδικά το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά έναν ζυμομύκητα να εξαπλωθεί στο σώμα. Αυτό το νέο εύρημα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βέρνης βοηθά στην αναζήτηση νέων θεραπειών κατά της δηλητηρίασης του αίματος που προκαλείται από ζυμομύκυτες. Αυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται δύσκολα και συνδέονται με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Το ένα τρίτο έως το ήμισυ των ασθενών δεν επιβιώνουν από μια τέτοια μυκητιασική σήψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ζυμομύκητας Candida albicans αποικίζει περίπου τον μισό πληθυσμό. Ωστόσο, γίνεται πρόβλημα μόνο όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί δηλητηρίαση του αίματος. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, αν μια ασθένεια όπως το AIDS αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ή αν μια χειρουργική επέμβαση βλάψει τον φραγμό των βλεννογόνων.

Όταν εισβάλλουν παθογόνα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με φλεγμονή, όπως εξηγεί το Πανεπιστήμιο. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ανταγωνιστής του υποδοχέα της ιντερλευκίνης 1 βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής.

Ωστόσο, όπως κατάφεραν τώρα να δείξουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Immunity", η πρωτεΐνη αυτή προωθεί επίσης την εξάπλωση του μύκητα.

Ποντίκια που είχαν εκτραφεί γενετικά με τέτοιο τρόπο ώστε τα φαγοκύτταρά τους να μην παράγουν καμία από τις αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν με επιτυχία μια μόλυνση με Candida albicans μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη ανταγωνιστής του υποδοχέα της ιντερλευκίνης 1 διαταράσσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος αναστέλλοντας την παραγωγή και την κίνηση ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτά τα ουδετερόφιλα είναι σημαντικά επειδή καταπολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, είπαν. Επειδή η πρωτεΐνη αναστέλλει τα ουδετερόφιλα, οι μύκητες μπορούν να εξαπλωθούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου