Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ο αριθμός των ατόμων που αναπτύσσουν εξάρτηση αυξάνεται - ακόμη και μεταξύ των ασθενών γενικής ιατρικής που χρησιμοποιούν το φάρμακο THC για ιατρικούς σκοπούς.

Σε μια έρευνα στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία ήταν από τις πρώτες που επέτρεψε τη χρήση, ένας στους πέντε χρήστες είχε "διαταραχή χρήσης κάνναβης" (CUD). Ένας στους 15 είχε σοβαρή εξάρτηση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο "JAMA Network Open".

Σε σύγκριση με τα οπιούχα ή την κοκαΐνη, η κάνναβη έχει σχετικά χαμηλό δυναμικό εξάρτησης. Ωστόσο, όταν ερωτώνται λεπτομερώς, πολλοί χρήστες δηλώνουν ότι η επίδραση του ναρκωτικού THC έχει μειωθεί, ότι κάνουν συχνότερη χρήση με ανεξέλεγκτο τρόπο, ότι η διακοπή οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης ("λαχτάρα"), ότι βρέθηκαν σε επικίνδυνες καταστάσεις κατά τη χρήση, ότι δεν κατάφεραν να μειώσουν τη χρήση τους, ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο στη χρήση, ότι παραμέλησαν άλλες υποχρεώσεις ή εγκατέλειψαν χόμπι για να κάνουν χρήση ή ότι βρέθηκαν σε προσωπικές συγκρούσεις εξαιτίας της χρήσης τους.

Από τους 1.463 ασθενείς γενικής ιατρικής που έκαναν χρήση κάνναβης οι οποίοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της ομάδας με επικεφαλής την Gwen Lapham του ασφαλιστικού φορέα υγείας "Kaiser Permanente" στο Σιάτλ, το 21,3 % ανέφερε τουλάχιστον δύο από τα έντεκα συμπτώματα που αναφέρθηκαν. Πληρούσαν έτσι τα κριτήρια για μια ήπια CUD. Στο 6,5 %, υπήρχαν ακόμη 4 ή περισσότερα συμπτώματα, τα οποία η Lapham ερμηνεύει ως μέτρια έως σοβαρή CUD.

Οι ασθενείς που έκαναν χρήση κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς (7,2 %) ή τόσο για ιατρικούς όσο και για μη ιατρικούς σκοπούς (7,5 %) επηρεάστηκαν περισσότερο. Μεταξύ των ασθενών που έκαναν χρήση κάνναβης αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς, μόνο το 1,3 % είχε μέτρια έως σοβαρή CUD.

Στην περίπτωση της ιατρικής χρήσης, το συνηθέστερο πρόβλημα ήταν η ανάπτυξη ανοχής (18,4 %), ακολουθούμενη από την ανεξέλεγκτη χρήση (13,5 %) και τη λαχτάρα. Οι χρήστες αναψυχής ανέφεραν συχνότερα ανεξέλεγκτη χρήση (24,2 %) και "λαχτάρα" (18,7 %) πριν από τα συμπτώματα στέρησης (9 %).

Πέρυσι, ο Lapham είχε δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα χρήσης μεταξύ των ασθενών γενικής ιατρικής στο "JAMA Network Open" . Τότε, το 38,8 % είχε αναφέρει ότι κάπνιζε τακτικά κάνναβη: το 7,3 % το έκανε εβδομαδιαίως, το 4,8 % μηνιαίως και το 14,6 % λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Συνολικά το 26,4 % επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους. Οι συνηθέστεροι λόγοι που δόθηκαν ήταν η κάνναβη για τον πόνο (28,4 %), οι διαταραχές του ύπνου (19,0 %) και το άγχος (19,0 %). Ακολουθούσαν η ανησυχία και το άγχος (14,6 %), η θλίψη και η κατάθλιψη (9,6 %) πριν από τους μυϊκούς σπασμούς (8,2 %) και τη ναυτία/τον εμετό (6,1 %).

Στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, η χρήση καταγράφηκε μόνο στο 4,8 %.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου