Μια δεκάλεπτη μαγνητική τομογραφία (MRI), μαζί με τον προσδιορισμό της πυκνότητας του PSA, εντόπισε πολλούς καρκίνους του προστάτη που θα είχαν διαφύγει από τον έλεγχο PSA σε μια πιλοτική μελέτη στο "BMJ Oncology". 

Στην "Ευρωπαϊκή Τυχαιοποιημένη Μελέτη Διαλογής για τον Καρκίνο του Προστάτη", η έγκαιρη ανίχνευση μέσω της ανίχνευσης αυξημένου ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα και η επακόλουθη θεραπεία μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη κατά 20 % στα επόμενα 16 χρόνια.

Ωστόσο, ο έλεγχος με PSA είναι μη δημοφιλής μεταξύ των πασχόντων ανδρών και αμφιλεγόμενος μεταξύ των ειδικών λόγω του μεγάλου αριθμού ψευδώς θετικών ευρημάτων που δεν επιβεβαιώνονται στη συνέχεια με επώδυνη βιοψία προστάτη.

Νέα ερεθίσματα για την έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσαν να προέλθουν από την αυξανόμενη χρήση της απεικόνισης με μαγνητικό συντονισμό. Σε αντίθεση με την αξονική τομογραφία, η εξέταση αυτή δεν συνδέεται με κίνδυνο ακτινοβολίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι όγκοι μπορούν εύκολα να ανιχνευθούν στη μαγνητική τομογραφία, γι' αυτό και η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο μετά από υποψία καρκίνου από τον έλεγχο PSA ή την εξέταση του ορθού για να περιοριστεί ο αριθμός των βιοψιών.

Η μελέτη "ReIMAGINE" διερεύνησε κατά πόσον η μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αρχική εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε επίσης να προσδιοριστεί η πυκνότητα του PSA.

Συσχετίζει την τιμή του PSA με τον όγκο του προστάτη που προσδιορίζεται στη μαγνητική τομογραφία. Μια πυκνότητα PSA άνω των 0,12 ng/ml είναι εμφανής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 303 άνδρες ηλικίας 50 έως 75 ετών, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από οικογενειακούς ιατρούς. Εξετάστηκαν στο University College του Λονδίνου με μαγνητική τομογραφία 3 Tesla. Σε 48 άτομα παρατηρήθηκαν ύποπτες βλάβες στη μαγνητική τομογραφία. Ένα άλλο άτομο ήταν αξιοσημείωτο για αυξημένη πυκνότητα PSA.

Είναι ενδιαφέρον ότι 32 από τους 48 άνδρες με θετικό εύρημα στη μαγνητική τομογραφία είχαν επίπεδο PSA μικρότερο από 3 ng/ml. Μετά από έλεγχο μόνο για το PSA, δεν θα είχαν ξεκινήσει περαιτέρω έρευνες.

Όπως αναφέρουν η Caroline Moore και οι συνεργάτες της από το University College του Λονδίνου, 29 άνδρες βρέθηκαν να έχουν κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη, 15 από τους οποίους θα είχαν διαφύγει από τον έλεγχο PSA. Τρεις άνδρες είχαν καρκίνο "χαμηλού κινδύνου" που δεν απαιτούσε θεραπεία.

Η Moore καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων του προστάτη που ανιχνεύονται. Το κατά πόσον αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από τον αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο θα πρέπει τώρα να διερευνηθεί σε μια μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Προληπτικού Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο Science Media Center ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα.

Ωστόσο, δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη μεγαλύτερη μελέτη. Οι βρετανικές αρχές επικεντρώνονται επί του παρόντος στον στοχευμένο έλεγχο PSA σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η αξία ενός γενετικού τεστ BRCA2 πρόκειται επίσης να διερευνηθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου