"Έξυπνη" διαδικτυακή αυτοματοποιημένη πλατφόρμα που ανέπτυξε ελληνική startup, λύνει τα χέρια των γιατρών στα διαγνωστικά εργαστήρια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν με ταχύτητα και εγκυρότητα καλύτερη διάγνωση βλαβών στον εγκέφαλο και στον προστάτη, ως αποτέλεσμα της απεικόνισης μαγνητικών τομογραφιών. Το λογισμικό, Advantis Platform παρέχει μια πληθώρα νέων δεδομένων σε σχέση με τις συνήθεις τεχνικές, δίνοντας την ευκαιρία στον γιατρό να προχωρά γρήγορα και αξιόπιστα σε ακριβέστερη διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου ή της βλάβης στα συγκεκριμένα όργανα.

Η καινοτόμος λύση απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πρόσφατο διαγωνισμό του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος Start4Health για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Η Co-Founder, President & Chief Product Officer της νεοφυούς εταιρίας Advantis Medical Imagine, Ζωή Γιαβρή (φωτογραφία), περιγράφει στο iatronet.gr τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας και τα σχέδια επέκτασής της σε άλλα όργανα, με στόχο να αποτελέσει μια οριζόντια λύση στα χέρια των ακτινολόγων.

Πώς λειτουργεί

Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε αρχικά για τη διάγνωση και απεικόνιση μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον προστάτη. "Οι γιατροί ανεβάζουν στην αμιγώς διαδικτυακή πλατφόρμα της Advantis τις εξετάσεις που θέλουν να επεξεργαστούν και έπειτα από έξτρα ημι-αυτοματοποιημένη επεξεργασία λαμβάνουν τα εκάστοτε αποτελέσματα που τους βοηθούν να καταλήξουν ευκολότερα και πιο αξιόπιστα στην τελική τους διάγνωση. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη η πλατφόρμα παρέχει στον τελικό χρήστη όλα εκείνα τα αποτελέσματα που σε συνδυασμό με τις ανατομικές ακολουθίες, είτε στην περίπτωση του εγκεφάλου είτε στον προστάτη, τον βοηθούν να αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα αναφορικά με την κατάσταση του ασθενή", εξηγεί η κ. Γιαβρή.

Σε αντίθεση με τις απλές ακολουθίες μαγνητικής τομογραφίας, οι οποίες δίνουν ανατομικές πληροφορίες για τα όργανα - στόχους, οι εξελιγμένες ακολουθίες που έχουν αρχίσει να εισάγονται σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία και στην Ελλάδα, μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερες πληροφορίες για την πάθηση του ασθενούς. "Μπορούμε πλέον, όχι απλά να καταλάβουμε τι έχει ο ασθενής, αλλά και να το προσδιορίσουμε με πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο. Είτε δηλαδή να κάνουμε την σταδιοποίηση, στην περίπτωση ενός όγκου, είτε να καταλάβουμε καλύτερα την έκταση μιας βλάβης και την αποτύπωση του αποτελέσματος αυτής της βλάβης στον υπόλοιπο εγκέφαλο ή στον προστάτη", σημειώνει.

Τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας σε σχέση με άλλες λύσεις που παρέχονται σήμερα, σύμφωνα με την κ. Γιαβρή, δεν περιορίζονται στην πληθώρα και στην ακρίβεια των παραγόμενων αποτελεσμάτων, αλλά και στον τρόπο που αυτά παρέχονται στον γιατρό, ο οποίος πλέον έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα από οποιονδήποτε υπολογιστή θέλει, αρκεί να έχει σύνδεση στο ίντερνετ και έναν browser εγκατεστημένο. "Συνήθως, αυτές οι λύσεις εγκαθίστανται τοπικά στο διαγνωστικό και υπάρχει μια σειρά προτεραιότητας στους γιατρούς προκειμένου να μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Ο αμιγώς διαδικτυακός τρόπος παροχής του λογισμικού μας το καθιστά εξαιρετικά πιο εύκολα προσβάσιμο, πιο γρήγορο, διευκολύνοντας τους γιατρούς να επεξεργάζονται πιο αξιόπιστα μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών", εξηγεί.

Άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί το λογισμικό είναι η διεπαφή και το περιβάλλον απεικόνισης, που βοηθάει τον ακτινολόγο να κάνει σε πολύ μικρό χρόνο κάποιες ενέργειες πολύ χρονοβόρες.

Καλύτερη διάγνωση και σταδιοποίηση

"Με τη χρήση των συγκεκριμένων ακολουθιών και άρα με την επεξεργασία τους, δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουμε και πιο γρήγορα, σε μεγαλύτερη έκταση και με μεγαλύτερη ακρίβεια τι συμβαίνει στον ασθενή, να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί, αλλά και να προσδιορίσουμε το θεραπευτικό σχήμα που πρέπει να ακολουθήσει", επισημαίνει η συνιδρύτρια της startup, συμπληρώνοντας πως μπορεί για παράδειγμα να δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε εντοπισμό πρώιμων μορφών όγκων ή μικρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

"Το τραύμα στον εγκέφαλο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δεν φαίνεται με πολύ διακριτό τρόπο στις απλές ανατομικές ακολουθίες, οπότε χρειάζονται ακολουθίες σαν τη μαγνητική τομογραφία διάχυσης που μας βοηθάει να καταλάβουμε την απεικόνιση των νευρικών ινών μέσα στον εγκέφαλο ώστε να αποτυπωθεί η βλάβη του ήπιου τραύματος", σημειώνει.

Η διάκριση και τα μελλοντικά σχέδια

Η Advantis Medical Imaging είναι ένας πιστοποιημένος κατασκευαστής ιατροτεχνολογικού λογισμικού, και η πλειονότητα των λύσεων που έχει αναπτύξει έχουν λάβει πιστοποιήσεις και άδειες κλινικής χρήσης σε Αμερική και Ευρώπη.

Η νεοφυής εταιρία, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμου ιατροτεχνολογικού λογισμικού στην απεικονιστική ιατρική, βελτιστοποιεί το λογισμικό, εντάσσοντας συνεχώς νέα χαρακτηριστικά, με βάση τις κλινικές ανάγκες, που αφορούν τόσο στον εγκέφαλο όσο και στον προστάτη. Παράλληλα, έχει στα "σκαριά" σχέδια επέκτασης και σε άλλα όργανα, με στόχο η πλατφόρμα να αποτελέσει μια οριζόντια λύση στα χέρια των γιατρών, ενώ εντάσσει στον σχεδιασμό της και συνεργασίες με φαρμακευτικές εταιρίες.

"Η διάκριση της Pfizer είναι πάρα πολύ σημαντική για μας γιατί σημαίνει ότι όντως οι λύσεις μας θα μπορούσαν να έχουν απήχηση στον χώρο των φαρμακευτικών και των κλινικών δοκιμών. Ανοίγει για εμάς ένα καινούργιο πολύ ενδιαφέρον πεδίο και προφανώς μια συνεργασία είναι κάτι που θα είχε πάρα πολύ μεγάλη αξία για την εταιρία μας. Είναι κάτι που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες", καταλήγει η κ. Γιαβρή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές διατροφής προς τους καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα
Άδεια κυκλοφορίας σε θεραπεία για τη μέτρια έως σοβαρή διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
Πώς γίνεται η απομείωση του clawback για εξετάσεις από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ [εγκύκλιος]