Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια πάθηση κατά την οποία οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού δεν μπορούν να κρατήσουν ανοιχτό τον αεραγωγό κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες παύσεις στην αναπνοή που διαρκούν τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.

Όταν συμβεί αυτό, ο εγκέφαλός σας σας ξυπνά για λίγο για να ανοίξει ξανά ο αεραγωγός σας και αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο διακοπής ύπνου μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας.

 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το να αφήσουμε την άπνοια ύπνου χωρίς αντιμετώπιση;

 Μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

Η υπνική άπνοια έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις όπως ακανόνιστος καρδιακός παλμός, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακές προσβολές. Η άπνοια ύπνου μειώνει επίσης τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, περιορίζοντας την παροχή προς τα ζωτικά σας όργανα, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την φλεγμονή στο σώμα.

 Μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους

Αν και δεν έχουν όλοι όσοι είναι υπέρβαροι υπνική άπνοια, τα άτομα που είναι παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με τη διαταραχή. Και αν έχετε άπνοια ύπνου, κινδυνεύετε επίσης να πάρετε βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μη επαρκής ύπνος στερεί από τον οργανισμό σας ενέργεια, την οποία μετά μπορεί να αναζητήσετε σε πρόχειρες, ανθυγιεινές τροφές κατά την διάρκεια της ημέρας για να ανταπεξέλθετε στις δουλειές σας.

 Αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση

Όταν σταματάτε να αναπνέετε και τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν, ο εγκέφαλός σας στέλνει ένα μήνυμα για την αύξηση της αδρεναλίνης στο σώμα, η οποία αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται πιο δυνατά και τα αιμοφόρα σας αγγεία να συστέλλονται. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ποσότητα του διαθέσιμου οξυγόνου στην καρδιά και τον εγκέφαλο αλλά προκαλούν και διακοπτόμενες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για υπέρταση και να ασκήσουν σημαντική πίεση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα.

 Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, η υπνική άπνοια παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει και να μεταβολίζει τη γλυκόζη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή το στάδιο του βαθύ ύπνου πιστεύεται ότι είναι μια σημαντική διαδικασία για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο σώμα.

 Μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό σας

Η άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική σας λειτουργία. Μέσα από μελέτες έχει συσχετιστεί με γνωστικές διαταραχές, όπως μείωση της συγκέντρωσης και της προσοχής, μειωμένες κινητικές δεξιότητες, ακόμη και κακή μνήμη. Αλλά τα προβλήματα μπορεί να είναι και ακόμα πιο κυριολεκτικά: Λόγω του μειωμένου οξυγόνου όσο κοιμάστε, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο.

 Έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη και το άγχος

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, η αποφρακτική άπνοια ύπνου σχετίζεται με μείζονα κατάθλιψη, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το βάρος, η ηλικία ή το φύλο. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι πιθανότητες για κατάθλιψη ήταν ίδιες ασχέτως της σοβαρότητας της άπνοιας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα