Οι κόκκινες κουκκίδες στο μέγεθος μιας καρφίτσας στο δέρμα σε συνδυασμό με πυρετό μπορεί - ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά - να υποδηλώνουν δηλητηρίαση στο αίμα ή μηνιγγίτιδα. "Αυτές οι ασθένειες απαιτούν ταχεία θεραπεία", δήλωσε την σήμερα η Daniela Kohlfürst, επικεφαλής της μονάδας της Αυστριακής Εταιρείας Νεαρής Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής (ÖGKJ).

Οι γονείς πρέπει να ενεργούν άμεσα όταν εμφανίζονται αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια. Τα κόκκινα σημάδια σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι αιμορραγία του δέρματος.

"Εάν οι γονείς πιέσουν ένα διαφανές ποτήρι σε ένα τέτοιο σημείο, αυτό θα παραμείνει ορατό - σε αντίθεση με ένα εξάνθημα, όπως η ιλαρά. Ένα θετικό τεστ γυαλιού είναι σημάδι συναγερμού και το παιδί πρέπει να πάει αμέσως στον παιδίατρο και τον γιατρό εφήβων", λέει η Kohlfürst.

Οι γονείς πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο συνδυασμό συμπτωμάτων πυρετού και αιμορραγίας του δέρματος σε μικρά παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Τα προσβεβλημένα παιδιά μπορεί αρχικά να φαίνονται σαν να μην είναι σοβαρά άρρωστα. Ωστόσο, εντός 13 έως 22 ωρών, αναπτύσσεται θολή συνείδηση και απαιτείται εντατική ιατρική θεραπεία.

Ο βήχας και ο εμετός μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις δηλητηρίασης από αίμα ή μηνιγγίτιδας. Η άμεση χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να αποτρέψει καλύτερα πιθανές συνέπειες, όπως απώλεια αίσθησης των άκρων, νευρολογικά επακόλουθα ή ακόμη και θάνατο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη