Ένας πατέρας, του οποίου η κόρη πέθανε αφού ταξίδεψε στην Τουρκία για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, προέτρεψε τους ανθρώπους να το ξανασκεφτούν πριν κάνουν το ίδιο.

Η Shannon Meenan Browse από το Londonderry της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν 32 ετών όταν πέθανε τον Αύγουστο.

Η μητέρα τεσσάρων παιδιών ταξίδεψε για μια λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι) πριν από 18 μήνες, αλλά, σύμφωνα με τον πατέρα της, αρρώστησε σχεδόν αμέσως.

Ο Shane Meenan είπε ότι η κόρη του δεν μπορούσε να κρατήσει φαγητό μετά την επέμβαση. Είπε ότι η ασθένεια χειροτέρεψε τόσο πολύ τα δόντια της άρχισαν να σαπίζουν λόγω συνεχών εμετών.

Στην οικογένεια είπαν ότι πέθανε στο νοσοκομείο Altnagelvin από "υποσιτισμό λόγω γαστρικού μανικιού".

Ένας από τους κορυφαίους βαριατρικούς χειρουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέριγκαν είπε ότι οι άνθρωποι αναλαμβάνουν "έναν τεράστιο κίνδυνο" ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, οι ασθενείς υποβάλλονται σε μια αυστηρή προπαρασκευαστική διαδικασία που περιλαμβάνει ψυχολογική αξιολόγηση και υπάρχει "ένα σωστό πρόγραμμα μετέπειτα φροντίδας".

"Έχασα την καρδιά και την ψυχή μου"

Έρευνα του BBC τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι επτά Βρετανοί ασθενείς που ταξίδεψαν στην Τουρκία για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους πέθαναν μετά από εγχειρήσεις εκεί, ενώ άλλοι επέστρεψαν σπίτι τους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το 2019 το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας της πρώτης ειδικής χειρουργικής μονάδας απώλειας βάρους στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο δρ Nicola Herron, γενικός ιατρός από το Ντέρι, είπε ότι οι γιατροί στη Βόρεια Ιρλανδία ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, πρόσθεσε, δεν συνειδητοποιούν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η επέμβαση.

Ο κ. Meenan, εν τω μεταξύ, είπε στο BBC Radio Foyle, ότι ο θάνατος της κόρης του είχε χάσει την καρδιά και την ψυχή του: "Άφησε πίσω της τέσσερα όμορφα παιδιά και πρέπει να είμαστε δυνατοί τώρα για αυτά".

Ο κ. Meenan είπε ότι το μόνο φαγητό που μπορούσε να φάει η κόρη του χωρίς να κάνει εμετό ήταν ζωμός από έτοιμα νουντλς. "Το μόνο που έκανε ήταν να κάνει εμετό και να κοιμηθεί - αυτό ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει", είπε.

"Μας είπαν ότι ο υποσιτισμός επηρέασε το συκώτι της και το κατέστρεψε, μετά αρρώστησε ξανά και τα νεφρά της σταμάτησαν να λειτουργούν", είπε.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια