Το περπάτημα είναι ο πιο απλός τρόπος να κάνουμε λίγη γυμναστική μέσα στην ημέρα μας, χωρίς να πληρώσουμε γυμναστήριο ή να χρειάζεται να αγοράσουμε όργανα. Το μόνο που θέλουμε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ένταση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που θα βιώνετε μέσα στην ημέρα σας.

Για να καλύψετε τα συνιστώμενα 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα, φροντίστε να περπατάτε για 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα. Για να σας γίνει πιο εύκολα συνήθεια, προγραμματίστε το περπάτημά σας περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Είτε αυτό σημαίνει πως θα βγαίνετε για μια βόλτα μόλις ξυπνήσετε ή μετά το μεσημεριανό ή βραδινό σας γεύμα, θα είναι ένας καλός τρόπος να το κάνετε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

 Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους μπορεί να σας βοηθήσει το περπάτημα στην εμμηνόπαυση και τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να ενισχύσετε τα οφέλη.

 Προσθέστε διαλειμματική προπόνηση

Ενώ το περπάτημα μπορεί να είναι αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, μπορεί να είναι απαραίτητο να αλλάξετε τον ρυθμό για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. Ο οργανισμός συνηθίζει τον ρυθμό μιας άσκησης και έτσι τα αποτελέσματα μειώνονται, αλλά οι ξαφνικές "εκρήξεις" έντασης στο περπάτημά μας (είτε αυξήσουμε αρκετά την ταχύτητα, είτε τρέξουμε για λίγο) θα μας διατηρήσουν σε εγρήγορση. Παρομοίως, αν δεν μπορείτε να τρέξετε εύκολα, η ανηφόρα ή το ανώμαλο έδαφος για λίγη ώρα θα αυξήσουν κάπως το επίπεδο έντασης στο περπάτημά σας.

 Μικρές, λειτουργικές βόλτες

Τα οιστρογόνα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και καθώς τα επίπεδα της ορμόνης μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες βιώνουν αυξημένο πόνο. Η αερόβια άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε αυτό, και να ενισχύσει την μυϊκή σας δύναμη ώστε οι αρθρώσεις σας να στηρίζουν το σώμα καλύτερα. Αν μια μεγαλύτερη βόλτα σάς είναι επώδυνη, "σπάστε" την σε μικρότερα κομμάτια. Σύντομα θα δείτε τις αντοχές σας να αυξάνονται.

 Η μουσική δίνει ρυθμό

Οι αλλαγές στη διάθεση, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση λόγω ορμονικών αλλαγών στο σώμα. Οι βόλτες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από αυτά τα κακά συναισθήματα ούτως ή άλλως, αλλά γιατί να μην βάλετε κι εσείς ένα έξτρα, εξωτερικό λιθαράκι; Το να γυμνάζεστε όσο ακούτε χαρούμενη μουσική που σας αρέσει μπορεί να σας δώσει ρυθμό, να κάνει την ώρα να περάσει πιο γρήγορα, ακόμα και να καθυστερήσει την αίσθηση της κούρασης.

 Καταπολεμήστε την οστική απώλεια ένα βήμα τη φορά

Η πτώση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί απώλεια οστικής μάζας. Η απώλεια αυτή μπορεί να συμβάλει στην οστεοπόρωση, την αποδυνάμωση των οστών που μπορεί να προκαλέσει κατάγματα. Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της οστικής απώλειας. Οι ασκήσεις που αξιοποιούν το βάρος του σώματος, όπως το περπάτημα, εμπλέκουν άμεσα τα οστά των ποδιών, των γοφών και της σπονδυλικής στήλης, βοηθώντας στην ενίσχυση της υγείας τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]