Νέες ελπίδες για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολόγων (ERS) στο Μιλάνο, Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά μια μελέτη με τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων του πνεύμονα των ίδιων των ασθενών, με την οποία θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι βαριά πάσχοντες ασθενείς.

"Μια "αναγεννητική ιατρική" βασισμένη σε βλαστικά κύτταρα ή προγονικά κύτταρα θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη, αν όχι η μόνη, ελπίδα για τη θεραπεία της ΧΑΠ", ανέφερε ο Wei Zuo της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tongji (Σαγκάη) σε ανακοίνωση της ERS. Ο επιστήμονας είναι επίσης επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της κινεζικής εταιρείας βιοτεχνολογίας "Regend Therapeutics".

Το έργο αφορά τα λεγόμενα κύτταρα P63+. "Αυτά τα προγονικά κύτταρα P63+ είναι γνωστό ότι μπορούν να αναγεννήσουν τον κατεστραμμένο αναπνευστικό ιστό", δήλωσε ο ειδικός. Αυτό θα αφορούσε την αποκατάσταση των επιθηλιακών κυττάρων στις κυψελίδες, τα οποία επιτρέπουν την ανταλλαγή αερίων.

Στη διαδικασία που αναπτύχθηκε στην Κίνα, τα πρόδρομα κύτταρα του πνευμονικού ιστού με το χαρακτηριστικό P63 λαμβάνονται από ασθενείς, πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο και στη συνέχεια χορηγούνται ξανά στους πνεύμονες των ασθενών.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 20 ασθενείς, εκ των οποίων το 35% είχε σοβαρή ΧΑΠ και το 53% εξαιρετικά σοβαρή ΧΑΠ. Τρεις από τους πάσχοντες δεν έλαβαν στην πραγματικότητα θεραπεία ως ομάδα ελέγχου με εικονικό φάρμακο.

Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς εξετάστηκαν για την ύπαρξη αποτελέσματος. Αυτό έδειξε ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είχε αυξήσει την ανταλλαγή αερίων μεταξύ των πνευμόνων και του αίματος από 30% σε 39,7%, ενώ μετά από έξι μήνες το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 40,3%.

Η μέση απόσταση που μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς μέσα σε έξι λεπτά αυξήθηκε από 410 σε 447 μέτρα. Η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώθηκε επίσης. Σε δύο ασθενείς που είχαν ήδη ήπιο εμφύσημα λόγω ΧΑΠ, το εμφύσημα εξαφανίστηκε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη