Τα άτομα που είναι έντονα εξαρτημένα από τον καπνό θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με βαρενικλίνη ή νικοτίνη. Αυτό αναφέρει ομάδα εργασίας του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Ποιότητα και την Αποδοτικότητα στην Υγεία (IQWiG).

Για λογαριασμό της κοινής ομοσπονδιακής επιτροπής (Gemeinsamer Bundesausschuss, G-BA), εξετάζει επί του παρόντος το όφελος της βουπροπιόνης, της κυτισίνης, της νικοτίνης και της βαρενικλίνης, καθώς και των συνδυασμών αυτών των δραστικών ουσιών, για τους καπνιστές με σοβαρή εξάρτηση από τον καπνό.

Βάση για την έρευνα αποτελεί ο νόμος για την περαιτέρω ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης. Εκεί συμπεριλήφθηκε κανονισμός εξαίρεσης, σύμφωνα με τον οποίο στους ασφαλισμένους με σοβαρή εξάρτηση από τον καπνό μπορούν να συνταγογραφούνται εφάπαξ φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προγραμμάτων σε βάρος της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας.

Η αξιολόγηση των δεδομένων της μελέτης σχετικά με τις σχετικές με τον ασθενή εκβάσεις έδειξε στοιχεία για μεγαλύτερο όφελος της βαρενικλίνης και της νικοτίνης σε σύγκριση με τη συγκριτική παρέμβαση.

"Και για τις δύο δραστικές ουσίες, ένα πλεονέκτημα στο σχετικό τελικό σημείο "διαρκής απαλλαγή από το κάπνισμα" αντισταθμίζεται από μειονεκτήματα στις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ωστόσο, αυτά δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τα σαφή πλεονεκτήματα στη συνολική αξιολόγηση", δήλωσε το IQWiG.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχει έλλειψη δεδομένων σχετικά με τη βουπροπιόνη, την κυτίνη και τους συνδυασμούς φαρμάκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου